Ásványianyag-forrásként is figyelemre méltók

Magukban nem várhatunk csodát a gyógynövényektől?

A fogyókúrát elősegítő gyógyteákban és készítményekben levő vizelethajtó növényi részeknek elsősorban a káros anyagcseretermékek eltávolításában van szerepük.

2011.05.29 12:00napidoktor.hu

A gyógyteák ásványianyag-forrásként is figyelmet érdemelnek, ilyen például az aranyvessző, a csalánlevél, a zsurlólevél, a lestyángyökér, a gyermekláncfűgyökér vagy a kukorica bibeszála.

Mellettük fontosak a máj működésére is kedvezőn ható, az epetermelést- és kiválasztást fokozó növényi részek, például a máriatövismag, az articsókalevél, gyermekláncfűgyökér vagy a fekete retek.

A székletrendező, hashajtó vagy méregtelenítő gyógyteaalkotók a kökényvirág, bodzavirág, kutyabengekéreg, szennalevél, valamint az emésztést segítő enzimek (papain, bromelain) és növényi részek, így a köménymag, édesköménymag és ánizsmag.

Hasonló hatással bír az angyalgyökér: görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, minden része felhasználható. Az apróbojtorján az emésztőrendszeri, felső légúti megbetegedésekre, húgyhólyagproblémákra alkalmazható gyógyír.

Gyulladásgátló, immunerősítő, antibiotikus hatása van. A komló nyugtató, szorongásoldó, görcsoldó, étvágyjavító hatású, a sör alapanyaga.

A felsorolt néhány példa azt mutatja, hogy a gyógynövényeknek és hatóanyagaiknak, illetve a belőlük előállított készítményeknek szerepük lehet az elhízás megelőzésében, az elhízás és a miatta kialakuló betegségek kiegészítő kezelésében, de egymagukban nem várhatunk tőlük csodákat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.