Egészséges ételeket varázsolhat asztalára

Kicsit másképp- Fűszerek és gyógynövények

Mi is jut eszünkbe a fűszerezésről? Netán só, bors, fűszerpaprika. Most mutatunk néhány olyan fűszert, amellyel ízletes, egészséges ételeket varázsolhat asztalára.

2010.10.01 13:00ma.hu

Kicsiny hazánk messze híres sok gyógyhatású növényéről, használatuk hagyományairól, mostanában mégis sokszor elfelejtjük őket.

Ha gyógynövényről beszélünk, maximum az aloé vera vagy a kamilla jut a legtöbb ember eszébe, pedig ennél sokkal több van szerencsénkre.

Persze a legtöbbször nem lehet elválasztani a fűszer-és gyógynövényeket, hiszen a fűszernek használt növények, növényrészek általában gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek.

borsikafű

Borsikafű

A húsokhoz érdemes bors helyett használni.

Aki valamilyen egészségügyi probléma miatt nem fogyaszthat borsot, kiválóan helyettesítheti ezzel a magas illóolaj tartalmú növénnyel.
Kakukkfűre emlékeztető íze és illata van.

Előszeretettel használják húsokhoz, babos ételekhez, kolbászok ízesítésére. Ősidők óta használják köhögés csillapítására és a gyomor megnyugtatására. Tulajdonságai között szerepel az összehúzó és fertőtlenítő hatás.

Kiválóan alkalmazható gyomor-és bélpanaszok esetén, mivel csökkenti a gázképződést és a felfúvódást. Hasmenés is csillapítható vele. Ha zsályával és csomborral együtt leforrázzuk, az ebből készített borogatás ránctalanító hatású.

Az amerikai telepesek az Újvilág felfedezése után magukkal vitték ezt a növényt, amit a gyermeknél használtak emésztésserkentőként, hasmenés, meghűlés gyógyszereként.

Nem túl erős hatású gyógynövény, ezért kiválóan alkalmazható a gyermekeknél.

petrezselyem

Vasfű

A máj mellé a vasfű kitűnő társításnak bizonyul. De amellett, hogy ízletes, étvágyfokozó és emésztést segítő tulajdonságokkal is rendelkezik.

Akinek kevés a gyomorsava, annak javasolandó, hogy fogyassza a vasfű forrázatát.

Kutatások alapján elmondható, hogy a vasfűnek aszpirinszerű hatása van. Enyhíti a fájdalmat és csökkenti a gyulladást. A rómaiak terjesztették el Európa szerte.

A mai Anglia területen élt druidák körében volt népszerű, akik a varázslataikhoz használták.

Állatokon végzett kísérletek szerint lassítja a pulzust, szűkíti a légcsövet, valamint serkenti a bél és a méh működését. Terhes nők kerüljék az alkalmazását.

Petrezselyem

Széles körben ismert és használt zöld fűszernövényünk a petrezselyem, amit akár frissen, akár szárítva a magyar íz világú ételekbe szívesen alkalmazzuk.

Talán kevesen tudják, hogy levelei sok C-vitamint, magnéziumot, kalciumot tartalmaznak. Használhatjuk salátákba, levesekbe, zöldséges ételek ízesítésére. Hatóanyagai a leheletet frissítik.

A levél főzete szabályozza a menstruációt.

Ha a levelekből a mellre pakolást készítünk, megszüntetheti a szoptatás alatt esetlegesen kialakuló tejpangást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.