Az utánozhatatlan ízű kapor teszi pikánssá

Egyszerű nyári leves különleges fűszerrel

Vagy mellette, vagy ellene. Középút nem létezik! Az utánozhatatlan ízű kapor mindenképpen megér egy próbát. Például az uborkalevesnek is izgalmas aromát ad.

2010.08.06 16:00ma.hu

Jellegzetes, átható illatú, zöld virágos része nyersen és morzsolva kerül forgalomba, de a gyorsfagyasztott tök mellett is találhatsz egy-egy csomaggal.

Honos: A római légionáriusok hozták Pannóniába a Földközi-tenger partvidékéről, és azóta is a magyar konyha egyik legkedveltebb fűszere.

Miért jó: Teája hatékony többek között emésztési zavarok ellen - kiváló görcsoldó -, és álmatlanságot is megszünteti.

Hogyan használd: Főtt vagy párolt húsok, húsgombócok mellé kitűnő kaporszószt készíthetsz belőle - előzőleg vágd apróra! Ezen kívül levesek, mártások, halételek, főzelékek ízesítője, valamint kovászos uborka és tök eltevésekor is hasznát veheted.

Ha pedig könnyű rágcsálnivalóra vágysz, hasábra vágott zöldségekhez (sárgarépához, zsenge karalábéhoz például), tejfölbe keverve a szárított kaprot, finom mártogatóst állíthatsz elő - percek alatt.

Kapros uborkaleves

Hozzávalók (4 személyre): 1/2 tyúkhúsleveskocka (vagy 1 ek ételízesítő), 1 nagy kígyóuborka (kb. 50 dkg), 1/2 csokor kapor, 1 ek citromlé, 150 g crème fraiche (vagy helyette sűrű, 20% zsírtartalmú tejföl), frissen reszelt szerecsendió, kb. 8 dkg füstölt lazac vagy sonka, só, fehér bors

1. Kb. 3 dl vizet felforralunk, belemorzsoljuk a leveskockát, és 5 percig főzzük. (Az ételízesítőt csak egyszerűen feloldjuk a forró vízben.) A levest hűlni hagyjuk.

2. Az uborkából félreteszünk egy kb. 6 cm-es darabot, a többit meghámozzuk, majd durvára daraboljuk. A kaporból keveset félreteszünk, a többit az uborkával együtt pépesítjük, és összekeverjük a levessel, a citromlével meg 75 g crème fraiche-sel. Sóval, borssal, valamint szerecsendióval fűszerezzük, majd legalább 30 percre hűtőbe állítjuk.

3. A félretett uborkát apróra kockázzuk. A lazacot vagy sonkát csíkokra metéljük. A levest mélytányérokba merjük, és 1-1 kanál crème fraiche-t halmozunk rá. Uborkakockákkal, lazaccsíkokkal és a félretett kaporral díszítjük. Bagett illik hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.