Imádnivaló piros gyümölcsök

Könnyű nyári sütemény receptek!

Cseresznye, málna, meggy, ribizli. A piros gyümölcsöket könnyű a piacon beszerezni, most ajánlunk egy-két jó receptet is!

2010.08.04 12:00ma.hu

A legjobb, ha nyersen vagy a levüket kifacsarva fogyasztod őket, mert a bennük lévő tápanyagok így szívódnak fel leginkább. De ha nemcsak az egészségét tartod szem előtt, hanem szívesen hódolsz a gasztronómiai élvezeteknek is, akkor készíthetsz süteményt, tortát, lekvárt, szörpöt mind a négyből.

Cseresznyés túrótorta

Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg vaj, 17 dkg liszt, 32 dkg cukor, 1 tojássárgája, 50 dkg natúr krémsajt, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 citrom leve, 5 tojás, 2 zacskó vaníliaízű pudingpor (főzős), 40 dkg cseresznye, 3 dl cseresznyelé, 1 zacskó vaníliás cukor, 3 dkg étkezési keményítő

Elkészítése:

1. A vajat apró kockákra vágjuk. Robotgép gyúrópálcájával a lisztet összedolgozzuk a vajjal, 7 dkg cukorral és 1 tojássárgájával, majd kézzel simára gyúrjuk. Folpakba csomagoljuk, és kb. 30 percre hűtőszekrénybe állítjuk.

2. Lisztezett deszkán a hideg omlós tésztát 26 cm-es kerek lappá nyújtjuk, és ugyanekkora, kapcsos tortaformába fektetjük. Robotgép habverőjével a krémsajtot és a túrót krémesre keverjük 20 dkg cukorral, a citromlével, a tojásokkal meg a pudingporral, és a formába töltjük. Előmelegített sütőben, 175 fokon 50-60 percig sütjük. A sütőből kivéve kb. 15 percig hűlni hagyjuk, majd késsel elválasztjuk a karimától, és rácson kihűtjük.

3. Amikor a torta már csaknem teljesen kihűlt, kimagozzuk a cseresznyét. Nagy edényben elkeverünk 2,5 dl cseresznyelevet 5 dkg cukorral. A vaníliás cukorral ízesítjük, majd beleszórjuk a cseresznyét, és felforraljuk. A maradék cseresznyelében feloldjuk az étkezési keményítőt, és fakanállal a forrásban levő gyümölcsös lébe keverjük. Kevergetve kb. 1 percig főzzük, majd félrehúzzuk, és kúposan a torta közepére halmozzuk. Behűtjük legalább 2 órára.

Fogyasztás előtt a szélét megszórjuk porcukorral. Elkészítési idő: 1 óra 45 perc

Meggyes rétes vaníliafagylalttal

Hozzávalók (4 személyre): 6 lap mirelit leveles tészta, 50 dkg meggy, 2,5 dl meggylé, 1 zacskó vaníliaízű pudingpor (főzős), 1 tojássárgája, 2 dl tej, 6 kiskanál jégcukor, 6 gombóc vaníliafagylalt Sütik piros gyümölcsökből

Elkészítése:

1. Az egymás mellé helyezett mirelit tésztalapokat felengedjük. A megmosott meggyet néhány szép szem kivételével kimagozzuk, és kissé kinyomkodjuk.

2. A pudingport csomómentesre keverjük 6 ek meggylével. A többi meggylevet felforraljuk, majd kevergetve összeforraljuk a feloldott pudingporral. Végül beleforgatjuk a meggyet, és tálba áttöltve kissé hűlni hagyjuk.

3. A tésztalapokat külön-külön 20 × 18 cm-esre nyújtjuk, és elosztjuk rajtuk a meggykompótot, úgy, hogy a széleken egy 2,5 cm széles sáv szabadon maradjon. A hosszanti oldalakat behajtjuk, majd a lapokat feltekerjük, és a mini meggyes réteseket sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. Tetejüket megszurkáljuk villával, majd megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk 1-1 tk jégcukorral.

Előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Még forrón kistányérokra tesszük, és a félretett meggyel meg citromfűvel díszítjük. Azonnal, 1-1 gombóc vaníliafagylalttal együtt kínáljuk.

Elkészítési idő: 40 perc

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.