A kőkemény kömény

A keleti fűszerek varázsa

Bár nem tulajdonítunk nagy jelentőséget a köménynek, rögvest feltűnne, ha eltűnne a konyhánkból. Mi ennek az oka?

2010.09.23 14:48medipress.hu

A keleti fűszerek varázsa ma már akármelyik konyhában fellelhető.

A kömény közkedvelt fűszernövény hazánkban. Nem hiányozhat a zamatos húslevesből, a főzelékből és a desszertnek kínált péksüteményeinkből sem. Keletről származik, akárcsak a legtöbb fűszer, de a saját konyhakertünkben is megterem.

Szerte a világon ismerik és használják. Azok, akik jártasak a különböző konyhaművészetekben felfedezhetik a mexikói, észak-afrikai és a thai ételek ízvilágában egyaránt.

Ha van kömény, nem kell vény

A kömény tápanyagban rendkívül gazdag. A vitamin ABC szinte teljes egészében megtalálható a növény apró magjaiban.

Ezen kívül magnézium, kálium, kalcium és vas tartalmáról sem szabad megfeledkezni. Tehát a fogyasztása mindenképpen ajánlott. Ez pedig nem jelenthet problémát, mivel szinte alig találunk olyan ételt, amelybe nem passzol.

Legyen szó salátáról, levesről, rántásról, vagy desszertről. Kedvünkre válogathatunk a felhasználási módok között.A kőkemény kömény

A hatás nem marad el

Gyomortáji panaszok esetén kiváló orvosság. Jótékony hatással van az emésztésre, étvágygerjesztő és görcsoldó. Ezen kívül szélhajtó és gyomorerősítő tulajdonságairól is híres.

A kömény illóolajának karvont tartalma miatt hozzájárul a belek méregtelenítéséhez.

Többek között ennek köszönhető, hogy teaként is szívesen fogyasztják.

Kömény kortyonként

Ahogy sok más gyógynövényből, a köményből is főzhető tea. Ennek elkészítéséhez csupán fél teáskanálnyira van szükség a magokból, amiket 2 dl forrásban lévő vízzel kell leönteni, majd állni hagyni fél órára.

Ezt követően már szürcsölhetjük is a gyógyító teát.

A forró italt az étkezések előtt ajánlott elfogyasztani, mivel így könnyebben tudja kifejteni kedvező hatását.

Emellett más teakeverékekben is megtalálható.

A kömény tehát belevaló növény.

Fogyasszuk és élvezzük jótékony munkáját. Viszont ne felejtsük el, hogy karakteres íze miatt, más fűszerekkel nem szokás összekeverni, sem együtt használni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.