A vendég mindenekfelett!

Arab konyha - tobzódás a fűszerek világában

Nem fogyaszthatnak alkoholt. S mintha Allah kárpótolni akarná őket, cserébe - a térség földrajzi adottságainak köszönhetően - egészséges és változatosan elkészíthető ételalapanyagok állnak rendelkezésükre.

2010.02.07 17:19ideal.hu

Az arab országok mindegyikének megvan a maga „saját” konyhája, a lényeget tekintve azonban megegyeznek. Valamennyi előszeretettel használja a datolyát, az olívát, a búzát, a rizst, a hüvelyeseket, a bárányt, nem beszélve a legkülönbözőbb fűszerekről, melyek alkalmazását az évezredek során mesteri szintre fejlesztették.

Kevés tej, sok zöldség-gyümölcs

A húsok között mindenekfelett áll a bárány (az egészben sült bárány tipikus ünnepi eledel). Disznót – mint „tisztátalan” állatot – hithű muzulmán nem vesz magához. Szeretik viszont a marhát, a baromfit, a heringet és szardíniát. A hüvelyesek – mint például a bab különböző válfajai vagy a lencse – ugyancsak népszerűek. A búza vagy a rizs valamilyen formában szinte minden étkezésnél egyfajta kísérőül szolgál. „Sima” tejből az arabok viszonylag keveset fogyasztanak, inkább az erjesztett tejtermékeket részesítik előnyben, úgymint a joghurtot és a sajtot (főleg a fetasajtot).

A zöldségek nagy részét elsősorban nyersen vagy salátaként eszik, illetve rizzsel vagy hússal töltve készítik el. A zöld és a fekete olívabogyó számos tipikus ételükben megtalálható. A zsiradékok közül is elsősorban az olívaolajat használják – nem is gyakoriak arrafelé a szív- és érrendszeri betegségek, bár ehhez vélhetően hozzájárul a nyugatihoz képest viszonylag lassú életritmus is.

A zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is többnyire nyersen – desszertként vagy snackként – fogyasztják. A lekvárokra, kompótokra inkább csak akkor „fanyalodnak rá”, ha éppen nem áll rendelkezésre friss gyümölcs. A citromot rendszeresen használják ízesítésre.

Fűszerek kincsestára

Valójában a fűszerezés az, ami az arab konyhát egyedivé és felejthetetlenné teszi. Az ottaniak sok és sokféle fűszert használnak, a nyugati ember számára talán szokatlan, ám végső soron harmonikus kombinációban. Kapor, fokhagyma, menta, fahéj, oregánó, petrezselyem, bors, koriander, szerencsendió, jázmin, zsálya, chili – valósággal tobzódnak az ízek és illatok között.


A vendég mindenekfelett!

Az étkezés kapcsán szinte lehetetlen szót nem ejteni a legendás arab vendégszeretetről. Egyfajta értékmérőnek tekintik, hogy ki, hogyan bánik a vendégeivel. Mindent megtesznek azért, hogy a házukba látogató jól érezze magát, egyebek közt számos fogásból álló lakomával traktálják. És bizony illik is valamennyi fogást becsülettel végigkóstolni – ellenkező esetben vérig sérthetjük vendéglátónkat.

Három egyszerű arab recept

Zöldségleves (hasa al-khadr)

Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes nagyságú répa (hámozva, karikára vágva)
- 1 nagyobb fej vöröshagyma (hámozva, apróra vágva)
- 2-3 gerezd fokhagyma (hámozva, összezúzva)
- 2 evőkanál gyömbér (legjobb a frissen őrölt)
- 2 közepes nagyságú burgonya (hámozva, kisebb darabokra vágva)
- 3 közepes nagyságú paradicsom (felszeletelve)
- 1 csésze finomra vágott korianderlevél (1-2 kávéskanál őrölt korianderrel kiváltható)
- 7 csésze víz
-  2 teáskanál tengeri só
- 1 teáskanál feketebors (legjobb a frissen őrölt)
- 1 teáskanál őrölt kömény

Elkészítése: Egy nagyobb edényben forrósítsuk fel az olajat, és kis lángon, folyamatosan kevergetve pároljuk benne a répát, a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért 10-12 percig. Adjuk hozzá a burgonyát, a paradicsomot, a korianderlevelet (vagy az őrölt koriandert), és továbbra is állandóan kevergetve pároljuk még 6-7 percig. Öntsük rá a vizet, tegyük bele a maradék hozzávalókat, és az egészet forraljuk fel. Lefedve, takarékon főzzük addig, amíg a zöldségek teljesen meg nem puhulnak.


Falafel

Hozzávalók:
- 3 csésze csicseriborsó
- 1 közepes fej vöröshagyma (meghámozva, apróra vágva)
- 2-3 gerezd fokhagyma (meghámozva, összezúzva)
- 1 csokor petrezselyem (apróra vágva)
- 1-2 teáskanál kömény
- 1/2 kiskanál sütőpor
- 1-2 teáskanál pirospaprika
- kevés tengeri só
- a sütéshez étolaj

A csicseriborsót áztassuk be éjszakára, majd bő másfél órán keresztül főzzük puhára. Villával vagy botmixerrel törjük össze. Egy nagyobb tálban az összes hozzávalót (az olaj kivételével) dolgozzuk össze alaposan, és hagyjuk állni legalább fél óráig. Majd készítsünk belőle 2-3 centiméter átmérőjű golyókat. 15-20 percig hagyjuk „pihenni”, majd viszonylag kis lángon süssük ki őket az olajban.

Gyümölcsös kuszkusz

Hozzávalók:
- 25 dkg kuszkusz
- 5-10 dkg aszalt gyümölcs
- 5 dkg dió vagy mandula
- 1 zacskó mazsola
- méz (ízlés szerint)
- fahéj (ízlés szerint)
- kevés tengeri só

Elkészítése: A mazsolát éjszakára áztassuk be. A kuszkuszt két percig főzzük két, két és félszeres mennyiségű tengeri sós vízben, majd kis ideig hagyjuk állni. (Az egyes kuszkuszfajták főzési ideje között lehet némi különbség – olvassuk el a dobozon lévő utasításokat.) Vágjuk kisebb darabokra, majd zsiradék nélkül pirítsuk meg a diót vagy a mandulát. A cukrozott gyümölcsöket vágjuk kisebb darabokra. A mazsoláról öntsük le a vizet, majd csöpögtessük le. Mindezt a mézzel együtt keverjük bele a kuszkuszba. Ízlés szerint szórjuk meg fahéjjal. Melegen a legfinomabb!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.