Meleg tej és kamillatea helyett gyümölcslé?

Fanyar segítség: meggylét igyon álmatlanság ellen!

Felejtse el a meleg tejet és a kamilla teát, ha forgolódik éjszaka - szürcsöljön inkább meggylevet az alvásproblémák ellen!

2011.11.03 14:15ma.hu

Meggylé segíthet a nem alvókon? Úgy tűnik, jobban tesszük, ha meggylé után nézünk a konyhában az éjszaka kellős közepén, amikor nem megy az alvás - ahelyett, hogy kamilla teát vagy meleg tejet készítenénk.

Ez a gyümölcsital a kutatók szerint az alvás minőségét és hosszát is javítja. Különösen édes álmokat azért nem hoz, főleg, hogy a meggy savanyú típusának köszönhetjük az áldásos hatást.

A Northumbria egyetem kutatói rájöttek, hogy a Montmorency meggy leve például növeli a melatonin szintet a szervezetben, a hormonét, amely szabályozza az alvást.

A tanulmányban részt vett önkéntesek, akik savanyú meggylét kaptak, nem csupán tovább aludtak, de alvásuk minősége is javult. A tanulmány résztvevőinek egy része 30 milliliteres adagot kapott a meggyléből, míg másik részük placebó italt - 7 napon keresztül.

Ezalatt alvásukat is figyelték. A meggylét ivók teljes alvási ideje 25 perccel többnek bizonyult, és 6 százalékkal nőtt az alvás minősége is.

A felfedezés segítséget jelenthet a rossz alvóknak, az álmatlansággal küzdőknek, a késő éjjelig dolgozóknak és a nyugtalan láb-szindrómában szenvedőknek is.

Meglepő mindenesetre, hogy az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin a savanyú meggylében is hatásos, és így az ital elegendő ahhoz, hogy egészséges alvást biztosítson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.