Meghökkentek a kutatók: kevesebb az elhízott!

Nemcsak a pénztárca fogyott le a válság óta

Meglepő: úgy tűnik, nemcsak anyagilag "soványodtunk" a gazdasági válság kezdete óta, de az elhízások száma is csökkent - állapította meg egy tanulmány.

2012.03.04 08:50ma.hu

Úgy látszik, a recesszió kezdete óta az emberek nemcsak anyagilag húzták össze a nadrágszíjat. Kevesebb az elhízott is, mint korábban - derül ki egy új tanulmányból.

Az arizonai egyetem tanulmánya arra világít rá, hogy a veszélyes mértékben elhízott emberek száma felére csökkent három évvel a gazdasági krízis kezdete után.

A felfedezés igencsak meglepte a kutatókat, mivel azt várták, hogy a felesleges zsírpárnák inkább szaporodni fognak, köszönhetően a családi jövedelmek csökkenésének.

Általában ha kevés a pénz, akkor az emberek olcsó, de kalória-gazdag ételeket vásárolnak. Emiatt történik meg, hogy a szegényebb családokban több lesz az elhízott ember.

Az akadémikusok egyelőre értetlenül állnak a jelenség előtt - a legtöbb kutatás ugyanis valóban arra utal, hogy bár kevesebb pénzből élnek az emberek, ez lecsökkentette az elhízások számát.

A hatás azonban látható, függetlenül a családi jövedelmektől, az általános tendencia pedig csak egyet jelenthet: az egészséges táplálkozás szajkózásának valóban vannak hatásai. Az emberek több figyelmet fordítanak arra, hogyan vásárolnak.

A kutatók 350 ezer embert teszteltek - még a legszerényebb jövedelemmel rendelkező csoport éves BMI (testtömegindex) növekedése is jelentősen lassult a gazdasági válság óta - állapították meg.

Az elhízás aránya az utóbbi 20 évben egyre csak emelkedett az Egyesült Államokban, de Európában is, ahol az angol nők számítottak a leginkább elhízottnak...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.