Segítség! Túl sokat tömök magamba!

Csapjuk be magunkat és kevesebbet eszünk!

Miért eszik túl sokat valaki? Talán mert éhes, mert unatkozik, vagy csak valami apró finomságra vágyott, mégis többet habzsolt be a kelleténél...Egy biztos: a túlevés nem tesz jót a vonalainknak. Hogyan akadályozzuk meg?

2012.02.27 14:20ma.hu

Annak, ha valaki túlságosan sokat eszik, több oka is lehet. Nemcsak az éhség vezet ahhoz, hogy az ételben keres vigaszt, sok esetben az unalom, az érzelmi zűrzavar, a stressz vezet evéshez.

Persze, aki sokat habzsol, annak bűntudata lesz egy idő után, és nagyon jól tudja, milyen veszélybe sodorja az alakját - no meg az egészségét. A rossz szokásnak útját kell állni. De hogyan? Íme 3 tipp a túlevés ellen.

- Csapjuk be magunkat!


Mikor hagyja abba az evést az ember? Akkor, ha telítettnek érzi magát. Ezt az érzést akkor is el lehet érni, ha nem ettünk túlságosan sokat. Hallgassunk a testünk jelzéseire.

Nyugtató hatású mentatea fogyasztása étkezés után vagy egy kis desszert jelezze az evés végét.

Minden, ami menta ízesítésű, segíthet. Az édesség kis mennyiségben történő fogyasztása pedig azt az érzést kelti, hogy semmit sem vontunk meg magunktól. Az is jó ötlet, ha betáblázzuk magunkat evés utánra, így nem fogunk túl sok időt tölteni az étkezéssel...

- Ne töltsük meg teljesen a tányért


Van rá az esély, hogy az adag túlságosan nagy lesz. Ne méretes tányérból együnk, mert arra sokkal több étel kerülhet, mint amennyi egy átlagos normál adag. Válasszunk egy kisebb tányért, amit megpakolhatunk, és így az az érzésünk lesz, hogy többet ettünk.

- Élvezzük az ízeket!

Ha az elfogyasztott ételt alaposan megízleljük, kevesebbet fogunk enni - ezt több tanulmány is alátámasztja. Amellett, hogy lassan rágunk, élvezzük ki az ízeket. Könnyű és kellemes módszer arra, hogy lassítsuk az evésünket és kisebb adagot fogyasszunk!

További jó tanács, hogy érdemes valóban telítő, minőségi élelmiszereket enni, melyekkel gyorsabban úgy érezzük majd, hogy eleget ettünk.

Lassan és tudatosan pedig akkor fogunk megtanulni enni, ha nem a tévé, a számítógép előtt falatozunk, hanem odafigyelünk, amikor éppen étkezünk...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.