A rhesus makákó étkezési szokásai

A lélektani stressz túlevéshez vezet

A társadalmi hierarchiában alárendelt rhesus makákók sokkal több kalóriadús eledelt fogyasztanak, mint domináns társaik - figyelték meg a Yerkes Nemzeti Emlős Kutató Centrumban, az Emory Egyetemen.

2008.05.15 14:56medipress.hu

A tanulmány - amely online olvasható a Physiology and Behavior c. szaklapban -, nagy lépést tesz az erőteljesen megnövekedett elhízás lélektani hátterének megértése felé, mely az 1970-es évek óta minden korosztályban tapasztalható. A publikáció elsőként mutatja be, hogyan mérhető a tápanyagbevitel megbízhatóan és automatikusan, így optimális kísérleti modellt szolgáltat további vizsgálatokhoz.

A diéta, a lélektani stressz, a szociális- és környezeti faktorok kapcsolata meglehetősen komplex, ezért Dr. Mark Wilson, a Yerkes Pszichobiológia intézetének vezetője olyan kutatást tervezett csapatával, amelyben egyénileg meghatározható a lélektani stressz szerepe a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásában. A kutatók a nőstény rhesus makákó majmok étkezési szokásait tanulmányozták.

A makákók társadalma olyan dominancia-hierarchia köré szerveződik, melynek stabilitását az állatok állandó zaklatással és agresszív fenyegetéssel tartanak fenn. Ez a fajta szervezettség az alárendelt majmok számára állandó lélektani stresszt jelent. A vizsgálat ideje során a nőstény makákók szabadon fogyaszthattak édes, de alacsony kalóriatartalmú-, majd magas zsírtartalmú ételeket 21-21 napig. A tesztdiéták közötti 21 napon a csoport csak általános majomeledelt kapott.

Az étkezési szokások megfigyelése a nőstények csípőjébe implantált mikrochipek segítségével történt, melyek aktiválták az automata etetőket, így azok kiosztották az alacsony és magas zsírtartalmú eledelt. A kutatók azt találták, hogy a szociálisan alárendelt nőstények egyaránt jelentősen több alacsony- és magas zsírtartalmú eledelt fogyasztottak a 24 órás időperiódusokban, míg a domináns nőstények jelentősen kevesebbet ettek, és ezt is a napközbeni időszakokban. Ez a táplálkozás-magatartásbeli eltérés megnövekedett súlyfelesleget, és zsírból származó hormontöbbletet okozott az alárendelt nőstényekben. Dr. Wilson szerint ez jelentős változást eredményezett az anyagcserében és a testzsír felhalmozódásban.

„Az alárendeltek az anyagcsere problémák pályájára kerültek. A tanulmányból kiderült, hogy a magas zsírtartalmú diéta preferálásával és a stressznek köszönhető magas kortizol-szint miatt, a zsírszövet a test hasi-zsigeri területeire koncentrálódott, épp úgy, mint a II-es típusú cukorbetegség és metabolikus szindróma esetében.” – magyarázta Dr. Wilson. A kutató és csapata a következő alkalommal – fejlett idegi leképező technikákkal - próbálja majd meghatározni az alárendelt nőstények túlevésének neurokémiai alapját, amennyiben a jutalom és elégedettségérzésért felelős agyterületek az étvágy-jelekhez kapcsolódva különböznek az alárendelt és domináns nőstényekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.