5 ok, amiért nem tudjuk a kilókat lefaragni!

Nem fogyunk? Íme az alattomos okok!

Rendkívül frusztrálttá teheti az embert, ha hetek, hónapok óta próbálkozik csökkenteni a súlyát, de nem igazán megy a dolog. Mi lehet a baj? Hol rontjuk el a fogyókúrát?

2012.02.22 14:25ma.hu

Első ránézésre könnyűnek tűnhet az egészséges életmód elsajátítása - talán még mai, rohanó világunkban sem olyan nehéz betartani a kiegyensúlyozott étrendet. A kisebb változtatások mindig hasznosabbak, mint a drasztikus diéta, amelynek hosszútávon semmi értelme.

Mi a teendő azonban, ha a lelkesedést elveszítjük, mert úgy tűnik, hiába a helyes étrend betartása, nem fogyunk jelentősen? Más problémák is a fogyás útjába állhatnak. De mik ezek?

- Képtelenek vagyunk kontrollálni az adagot

Ne feledjük, hogy a mértéktartás az elfogyasztott ételeinket illetően fontos, kulcsfontosságú a súlyunk megtartásában és a súlyvesztésben is. Figyeljünk oda az adagok nagyságára, ha el akarjuk kerülni a túlevést! Ha túl sokat eszünk adagonként, hiába tartjuk be a helyes étrendet.

Például, egy adag gyümölcs vagy zöldség nagyjából ökölméretű legyen, a hal, csirke, szójatermék adag egy kisebb tányér méretű.

- Rossz étel-kombinációk

Éreztük valaha fáradtnak magunkat egy kiadós étel elfogyasztása után? Ennek egyik oka a rossz étel-kombináció. Ha ugyanis ilyen ételeket fogyasztunk, szervezetünk nagyobb energiát fordít megemésztésükre és a méreganyagok eltávolítására. Ha viszont jó ételeket kombinálunk egymással, az anyagcsere könnyen megemészti a zsírt. Hogyan kombináljunk?

Gyümölcsöt önmagában együnk; fehérjét és keményítőt ne fogyasszunk együtt; a zsírt és a fehérjét érdemes külön enni az étkezések között, a zöldségekhez viszont társítható fehérje vagy keményítő.

- Rejtett egészségügyi problémák

Annak, hogy a fogyás nem megy megfelelően, sokszor egészségügyi okai vannak, melyekről talán nem is tudunk. Lehet az például pajzsmirigy-alulműködés vagy cukorbetegség. Ilyen esetekben fontos, hogy orvoshoz forduljunk, aki felméri állapotunkat és tanácsot ad. Arról sem árt meggyőződni, nem vagyunk-e hajlamosak a 2-es típusú cukorbetegségre.

- Stressz és alváshiány

A stresszes evés olykor bizony életünk része: nemcsak akkor fordulunk az ételekhez, amikor éhesek-, hanem ha rosszkedvűek, depressziósak, magányosak vagyunk. A stressz komoly akadályt jelenthet az eredményes fogyásban.

Az "érzelmi evés" helyett, és ahelyett, hogy stresszes helyzetben megrohamozzuk a hűtőt, találjunk inkább másfajta relaxációs technikákat magunknak. Beláthatjuk, hogy ha így folytatjuk, nemhogy fogyni nem fogunk, inkább csak hízunk.

Fontos szabály: ha fogyni akarunk, pihenjünk ki magunkat. Ha nem alszunk eleget, az szintén hozzájárul a hízáshoz. Az alváshiány hatására több ghrelin hormon termelődik szervezetünkben, amely serkenti az étvágyat, a leptinből viszont kevesebb, amely jelzi a jóllakottságot...

- Sok nassolás

Az eredményes fogyás nem történik meg egyik napról a másikra. Türelmet, ambíciót, kitartást és önbecsülést is igényel, valamint természetesen életmódbeli változásokat. A nassolás nagyszerű módszer arra, hogy a túlevést megakadályozzuk, de természetesen nem az egészségtelen nassolnivalókat kell választani!

- Kevés mozgás

A fogyókúra nem jelenti azt, hogy a testmozgást elhanyagolhatjuk, sőt, a mozgással kifejezetten rásegítünk a súlyvesztésre. A mozgás talán fontosabb, mint a kalóriák számolgatása. Iktassuk be az életmód-változtatásba a rendszeres mozgást is! Első lépésben az állandó autóhasználat helyett válasszuk a gyaloglást.

- A túl kevés evés sem segít

Éhezéssel nem érjük el a célunkat. Sőt, a koplalásnak az a hatása, hogy ha fogyunk is, amint újra normálisan eszünk, több kilót szedünk vissza, mint amennyivel eredetileg fogyókúrázni kezdtünk.

Megzavarodik ugyanis az anyagcsere, és minden zsírt tartalékol, amit megeszünk. A koplalás helyett a mértékletes evés és a kiegyensúlyozott étrend a megoldás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.