A remek tanácsok jó része nem használható, sőt

5 dolog, amit sose higgyünk el másnaposan!

Adjunk esélyt a testnek a felépülésre - bármennyi másnaposság elleni ötletet begyűjthettünk már, ezeknek egy része azonban csak rontja állapotunkat!

2011.12.02 08:15ma.hu

Aznap reggel, amikor másnaposan ébredünk, legszívesebben eltolnánk eggyel a napot - mert tudjuk, hogy teljesen jól csak a következő nap lehetünk...

Na, de valahogy mégis túl kell élni ezt is. Lehetetlennek tűnik. Eszünkbe jut néhány "tuti" tipp arról, hogyan csökkenthetnénk a másnaposságot. Még egy ital? Na, itt kezdődik a rossz választás...

Sok tévhit kering arról, mivel lehetne gyorsan könnyíteni állapotunkon, ám az igazság az, hogy egyik-másikkal csak rosszabbat teszünk szervezetünkkel. Melyek ezek?

"Kutyaharapást szőrével!"


Lehet, hogy átmenetileg jó megoldásnak tűnik, ha a másnaposságra még egy alkoholos italt bevágunk. Valóban enyhítheti a rossz közérzetet, egy kis időre - de ez csalóka, mert hosszútávon viszont súlyosbítja állapotunkat. Az alkohol ugyanis méreg, és nekünk éppenséggel esélyt kell adni a szervezetnek a felépüléshez. Az a reggeli szeszes ital csak rosszabb másnaposságot okoz a következő napon.

"Zsíros ételt!"

Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a zsíros reggeli - tojással, szalonnával például - megkönnyíti a tüneteket, még ha sokan esküsznek is rá. A zsíros ételek csak növelik a gyomorégést. A szakemberek inkább könnyen emészthető dolgokat javasolnak, így pirítóst vagy gabonapelyhet. Könnyed ételeket együnk és maradjunk hidratáltak. Nincs speciális étel, amely biztosan segít a másnaposságon.

"Gyógyszerek?"

Arra is nagyon kevés bizonyíték mutatkozik, hogy bármely másnaposságra javasolt csodagyógyszer hatékony - néhány panaszon segíthetnek, de az összesen nem. Az aszpirin és a citromsav pedig a gyomrot is irritálhatja.

"Kávét!"

A rendszeres kávéfogyasztóknak az az első dolga, hogy ha másnaposak is, a kávéban látják a megoldást, tehát készítenek egyet. Pedig ki kéne hagyniuk. A koffein szűkíti a vérereket és felnyomja a vérnyomást, és mindkettő csak rosszabbá teszi a másnaposságot.

Ha képtelenek vagyunk lemondani róla, egy nagyon kis adaggal próbálkozzunk, majd lássuk a hatást: várjunk 30-60 percet, és nézzük meg hogy érezzük magunkat.

"Szauna?"


Sokan gondolják, hogy szaunával "kiizzadhatják" a másnaposságot, pontosabban az alkoholt és egyéb mérgező anyagokat, csakhogy a szauna veszélyes változást okozhat a vérerekben és a véráramlásban, ezért ne jusson eszünkbe extrém forrósággal gyógyítani magunkat!

Mi segít?

A dehidratáltság, a kiszáradás a legnagyobb probléma egy lerészegedős estével. A test sok folyadékot veszít - a legjobb tehát, amit tehetünk, ha vízzel, gyümölcslevekkel kúráljuk magunkat. Vissza kell állítani a megfelelő hidratáltságot a testben.

Olyan pirula szóba jöhet, amely a fejfájást csökkenti vagy gyulladáscsökkentő hatású. Hatékonynak tartják a mozgást is, de a szakemberek szerint a pihenés ilyenkor jobb. Folyadékpótlásra, és megfelelő tápláltságra lesz leginkább szükségünk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.