"És hogy érzem majd magam reggel?"

Tíz dolog, ami biztos nem segít, ha másnapos vagy!

A másnaposságot illetően elég sok furcsa téveszme is kering. Egy biztos, ha alaposan és meggondolatlanul öntöttünk fel a garatra, azzal nem sok mindent lehet kezdeni, majd a következő rendes alvás megoldja. De addig is, mihez kezdjünk?

2011.03.19 16:00ma.hu

Amikor kínoz bennünket a macskajaj, számos dolog eszünkbe jut, ami segíthet - vagy legalább némi enyhülést hozhat. Elég hosszú az állítólagos gyógyír-lista, de lássuk, mi az, aminek nincs sok igazságtartalma.

A másnaposság a test reakciója arra, ha túl sok alkohollal mérgeztük a szervezetünket. Fejfájást, hányingert, émelygést okoz, és a szomjúságérzet fokozódását. Egyensúlyérzetünk sem az igazi, még az alvás után is szédülünk. Az immunrendszer legyengül.

Tévedés, hogy egyformán hat a férfiakra és a nőkre az ital. A hölgyek ugyanis a szeszes ital hatásaitól is jobban szenvedhetnek - tudósok szerint a férfiak szervezetében nagyobb százalékban található víz, amely segít a túlzott alkoholizálás hatásait csökkenteni. Ha a nők ugyanannyi mennyiséget isznak, mint a férfiak, több alkohol kerül a véráramba.

Az sem igaz, hogy sokat kell inni a másnapossághoz - teljesen személyfüggő, az illető szervezetétől függ, mennyire és milyen gyorsan hat rá az alkohol, van, akinek két pohár erősebb ital is elegendő. Okosabb, ha két ital között ásványvizet is fogyasztunk!

A borral nem lesz gond?

A bornak valóban vannak előnyös hatásai, különösen a vörösbornak - de olyan csersavat tartalmaz, amely sok embernél rövid idő alatt fejfájást okoz. A maláta-tartalmú italokkal, mint például a whiskey-vel szintén nagyobb eséllyel kapunk fejfájást. Jobb választás a sör, a vodka és a gin.

Tévedés, hogy a diétás italokkal megakadályozhatjuk a másnaposságot. Sőt, a cukor tartalmú italokkal megspékelt koktélok csak fokozzák a fejfájást másnap.

Sokan nem félnek attól, hogy ha sörözés előtt felhajtanak egy-két felest, gondjuk lesz. Pedig valóban nem jó keverni az italokat, különösen egy erős röviditalt a sörrel...Olykor nem is a mennyiség tesz másnapossá, hanem, hogy mit kevertünk mivel.

Téves gondolat, hogy alkoholos állapotban, lefekvés előtt jó ötlet egy kis tészta elfogyasztása.

Egyrészt lefekvés előtt sosem túl célszerű tésztát enni, mert nehezebben emészti meg a gyomor és akadályozza a pihentető alvást, másrészt értelmesebb, ha inkább az alkoholfogyasztás előtt eszünk egy steak-et vagy pizzát, ha ugyanis a gyomrunk tele van, mielőtt szeszes italt iszunk, kivédhetjük a kemény másnaposságot. Egy dolog segít egyébként lefekvés előtt, ha sok vizet iszunk!

A fejfájás-csillapító tabletta sem a legjobb ötlet elalvás előtt, inkább akkor vegyük be, amikor először felébredünk. Téveszme, hogy az alkohol segít a jó alvásban. Inkább nyugtalanná tesz, és korán felébredünk. Lehet, hogy könnyen ágynak dőlünk tőle, de az alvás minőségére rossz hatással van.

A reggeli koktél - kutyaharapást szőrével alapon - sem egy jó döntés. Nem tesz semmit, csak halasztja kissé a másnaposság érzését. Kávét se fogyasszunk másnaposságra, hiszen elvonja szervezetünkből a vizet, és csak rosszabbul érezhetjük magunkat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.