2008 elment, a macskajaj itt maradt

Kutatók szerint semmi értelme a különféle "detox" termékeknek

Miután az emberek visszatántorogtak hétfőn a munkába a karácsonyi és a szilveszteri dorbézolás után, a brit kutatók arra hívták fel a figyelmet, hogy az úgynevezett "detox" termékek nem sokat segíthetnek a felépülésben.

2009.01.06 13:25medipress.hu

A több mint 300 természettudományos posztgraduális és posztdoktor kutatót tömörítő Voice of Young Science (VoYS) vizsgálata szerint nincs két olyan cég, amely ugyanazt a definíciót használná a „detox” kifejezésre, állításaik pedig többnyire „értelmetlenek”.

A fiatal kutatók szerint a „detox” szót „a lábtapaszoktól a hajvasalókig szinte mindenre alkalmazzák” anélkül, hogy megbízható vagy következetes magyarázattal szolgálnának arra nézve, hogy miből is áll a „detox” folyamat. A VoYS úgy véli, a „detox”-nak a drogfüggők vagy mérgezések klinikai kezelésén kívül nincs értelme.

„A detoxot azzal az alapfeltételezéssel reklámozzák, hogy modern életünk láthatatlan szemetekkel tölt meg bennünket, amelyekkel a szervezetünk képtelen megbirkózni, hacsak meg nem vásároljuk a legújabb hangzatos gyógyírt” – állítja Harriet Ball biológus.

A detox termékekre irányuló vizsgálatunk meggyőzött bennünket arról, hogy szinte semmiféle bizonyíték nem támasztja alá azt, hogy ezek a termékek beválnak, leszámítva azt, hogy megfosztanak bennünket a pénzünktől, és elrejtik előlünk azokat a fantasztikus módszereket, amelyekkel a szervezetünk gondoskodni tud önmagáról.

A forgalmazók természetesen azonnal termékeik védelmére siettek. A Boots gyógyszerforgalmazó a következőt nyilatkozta: „A Boots Five-Day Detox Plan méregtelenítő kúra arra ösztönzi az embereket, hogy igyanak vizet, és a program napi egy italt és egy tablettát tartalmaz, olyan összetevőkkel, amelyek felveszik a harcot a méreganyagok ellen, és segít védelmet nyújtani a szabadgyökök káros hatásaival szemben, hogy élettel telinek és energikusnak érezhessük magunkat.

A Garnier szóvivője arról számolt be, hogy Clean Detox Anti-Dullness Foaming Gel termékük „úgy méregteleníti a bőr felületét, hogy eltávolítja róla a nap folyamán felgyűlt szennyeződéseket, például a koszt és a zsírt. Valamennyi Garnier termék szigorú tesztelésen és értékelésen esik át, amelyek garantálják, hogy a velük kapcsolatos állításaink helyesek, és fogyasztóink számára láthatók.

Oliver Fenwick fizikus szerint a „detox” iparág óriási siker lett.

Pedig az iparág szinte teljes egészében egy reklámszlogenre épül, hiszen ha egy kicsit alaposabban megnézzük, rögtön láthatjuk, hogy ezek a termékek semmivel sem tesznek többet, mint amit a testünk magától is könnyedén képes megtenni.”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.