Kifizetődő boldognak lenni - minden nap

Ne rágódjunk bosszantó dolgokon - tovább élünk!

Boldognak lenni nemcsak azt jelenti, hogy az életminőségünk jobb lesz - a jobb közérzet, a pozitív hozzáállás a hosszabb életünkről is gondoskodik.

2011.11.03 16:55ma.hu

Aki úgy gondolja, felesleges "boldognak tettetnie" magát, rosszul teszi: ha ugyanis törekszünk a vidámságra, a boldogságra, egy idő után azt vesszük észre, hogy jobban is érezzük magunkat.

Egy új tanulmány szerint pedig ez nem hátrány. A boldog emberek ugyanis nemcsak minőségibb életet élnek, hanem tovább is élvezhetik az életet.

Egy öt éves tanulmány kimutatta: az idősebb emberek 35 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg korán, ha boldognak érzik magukat, izgatottan várnak minden új napot és egy teljesen átlagos napot is tartalommal képesek megtölteni.

Ez igaz volt abban az esetben is, ha figyelembe vették az idősek problémáit - így a krónikus egészségügyi problémákat, a depressziót, vagy az anyagi helyzetet. "Sejtettük, hogy lesz összefüggés a boldogság, a jó közérzet és a hosszabb élet között, de ennek erőssége még minket is meglepett" - magyarázta Andrew Steptoe PhD, londoni egyetemi pszichológiaprofesszor.

A korábbi tanulmányok, melyek a boldogságról és a hosszú életről szóltak, arra hagyatkoztak, hogyan érezték magukat a résztvevők életük bizonyos szakaszaiban a múltban. Ezek az emlékek nem mindig pontosak.

Steptoe és kollégái 3800 embert kértek meg: osztályozzák a boldogság-szintjüket, az aggodalmukat és egyéb fontos érzéseiket gyakorlatilag minden nap.

Az 52 és 79 év közötti önkénteseket három csoportra osztották aszerint, mennyire voltak boldogok és érezték pozitívnak magukat. Figyelembe vették etnikai hovatartozásukat, oktatási- és foglalkoztatási helyzetüket, általános egészségi állapotukat.

Öt évvel később a legkevésbé boldog csoportban 7 százalékos volt a halálozási ráta, a legboldogabb csoport 4 százalékával és a közepesen boldog csoport 5 százalékával szemben.

Ha a korukat, depressziójukat, krónikus problémáikat, testmozgásukat, alkoholfogyasztásukat és a társadalmi-gazdasági tényezőket is figyelembe vették, a legboldogabb és a közepesen boldog csoport tagjai 35 és 20 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint a komorabb társaik.

Ez azt jelenti, hogy az emberek érzései egy adott napon is számítanak, és hosszútávon hatással lehetnek arra, hogy meddig él - fejtette ki Sarah Pressman PhD, a Kansas-i Lawrence egyetemének pszichológiaprofesszora.

A lényeg a szakemberek szerint az, hogy ne hagyjuk magunkat, ne engedjük, hogy az apró-cseprő, bosszantó napi dolgok befolyásoljanak. Természetes, hogy felidegesítjük magunkat, ha olyasmi történik velünk, amire nem számítottunk, de ne rágjuk magunkat hosszú ideig rajta. Váltsunk vissza "pozitív üzemmódra".

Az idősek kielégítő egészségi állapotában sokkal nagyobb jelentősége van a boldogságérzetnek, mint a negatív érzelmeknek. A pozitív érzelmek számos módon elősegítik a jobb pszichikai egészséget.

A boldogság-érzet kialakulásában érintett agyi területek a véredény funkciókat és a gyulladások kialakulását is befolyásolják, és több tanulmány is kimutatta már, hogy a kortizol nevű stresszhormon szintje az érzelmekkel együtt emelkedik vagy süllyed.

A szakemberek nem állítják száz százalékosan, hogy az élethosszt közvetlenül befolyásolja a boldogság vagy a boldogtalanság, mindenesetre az idős embereknél tapasztaltak igen nagy összefüggést mutatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.