"Hosszú távú befektetést jelentenek"

A több gyerek boldogabbá teszi az idősödő szülőket

A gyerekek "hosszú távú befektetést jelentenek a boldogságba" - véli legújabb kutatásaira hivatkozva Mikko Myrskylä demográfia-kutató.

2011.03.07 15:16MTI

A vizsgálatok szerint a negyven év feletti szülők annál boldogabbak, minél több gyermekük van, a fiatal párok viszont annál elégedetlenebbek, minél több csemetéjük van. A 86 országban élő, több mint kétszázezer nő és férfi részvételével készített tanulmány eredményeit hétfőn hozták nyilvánosságra.

Míg a harminc év alatti szülők boldogságának mértéke már az első gyermektől kezdve minden egyes újabb utóddal folyamatosan csökken, az ötven év feletti szülők minden esetben boldogabbak, mint gyermektelen kortársaik, függetlenül a gyerekek számától. A fordulópont valószínűleg negyvenéves kornál érkezik el. A 30 és 39 év közötti szülők ugyanolyan boldogok, mint a gyermektelenek.

A rostocki Max Planck Intézet demográfiai kutatóközpontja és a Pennsylvaniai Egyetem közös tanulmánya elsőként igyekszik felderíteni az ellentmondást az elterjedt nézet között, miszerint "a gyermek boldoggá tesz" és a tény között, hogy eddig semmilyen összefüggést nem tártak fel a gyerekek számát és a boldogság mértékét illetően.


A szülői lét első időszakában a negatív tapasztalatok - kevés alvás, aggodalom a kicsik miatt és az anyagi korlátok - túlsúlyban vannak a pozitív tapasztalatokkal szemben. "Minél idősebbek lesznek azonban az anyák és az apák, annál kevesebb terhet jelent számukra utódjuk, aki közben egyre idősebbé és önállóbbá válik" - véli Myrskylä.

A társadalom ezért sokat tehet a szülők boldogságáért. Az egykori szocialista országokban, mint Magyarországon, Lengyelországban és Oroszországban, ahol a fiatal szülők kevés támogatást kapnak, a gyerekek számának növekedésével arányosan csökken a fiatal anyák és apák elégedettsége. Ugyanakkor a negyvenedik évtől különösen erősen növekszik itt az elégedettség, mivel a szülők a gyenge szociális rendszerben fokozottabban saját gyermekeik anyagi támogatására vannak utalva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.