Lentről mindig van feljebb

Az idősebbek máshol boldogabbak

Természetesen nem hazánkban, hanem Dél-Afrikában és Brazíliában. Egy új kutatás szerint, ahogy idősödnek, úgy szélesedik mosolyuk. Persze, nekik van miért örülni.

2011.10.03 11:51ma.hu

A kutatás arról szól, hogy az emberi jogok előtérbe helyezése a fejlődő országokban megelégedettséget vált ki az állampolgárokból, főként az idősek esetén, akik tudják, milyen, ha nincsenek jogaik.

Az idős emberek jólétének átlagos szintje Dél-Afrikában és Brazíliában nőtt a leginkább 2002 és 2008 között, köszönhetően a gazdasági fellendülésnek, és a társadalom „felvilágosodásának” – állítják a New Dynamics of Ageing Programme-ot kidolgozók.

„A munkánk eredménye bizony ellentmond mindazoknak az embereknek, akik szerint az idősebbek sorsa kilátástalan a fejlődő országokban” – mondta Armando Barrientos professzor. „Sokan azt feltételezik, hogy a kor előrehaladtával az emberek egyre egészségtelenebbek, szegényebbek és boldogtalanabbak, de úgy tűnik, hogy egyes országokba koránt sincs így.”

Természetesen, nem rábökéssel állapították meg az állításaikat – részletesen bemutatták a már említett két ország azon tényezőit, melyek pozitív hatással vannak az idősödő népesség jólétére. „Ez a két ország példamutató módon járt el sajátságos szociális szabályozásával, mellyel a szegénységet és a kiszolgáltatottságot igyekeztek felszámolni, többek között a gyermek és rokkantsági ellátások bevezetésével, idősek számára nyújtandó alacsony kamatozású kölcsönökkel, és alanyi jogon járó nyugdíjrendszerükkel” – ecsetelte a professzor.

Mindezt ezer háztartásban végzett felmérésükre alapozzák, melyet összehasonlítottak a 2002-es adatokkal. Ebből egyértelműen látszódott számukra, hogy az idős emberek jobban élnek, és elégedettebbek családon belüli kapcsolataikkal is.

A javulást természetesen nem csak a gazdasági eredmények és a munkaerő-piaci helyzet számlájára írják, szerintük a szociális háló erősödése szintén jelentős szerepet játszott benne. Hiszen az alacsony jövedelmű családokban az időskori nyugdíj nem csak az életszínvonal fenntartásában létfontosságú, hanem általa úgy érzik az emberek, hogy jobb lett az életük is.

A szakemberek szerint ez a tanulmány jó alapanyag lehetne a döntéshozók számára. A fejlődő országok népessége sokkal gyorsabban nő, mint amilyen mértékben azokban az országokban nőtt, amiket már fejlettnek tartunk. Ez azt jelenti, hogy ezeknek a kormányoknak nincs annyi idejük megküzdeni az idősödő társadalom nyújtotta kihívásokkal, viszont nem is emelhetik át a fejlett országokban már bevált módszereket. És ez jó tanulság a fejlett országoknak is, hiszen egyre több helyen vallják azt, hogy az államnak csak is minimális nyugellátást kell biztosítania. A kutatás azonban azt mondja, hogy a kormányoknak sokkal felelősségteljesebben kellene gondolkodniuk azzal kapcsolatban, hogy mennyivel szélesebb társadalmi értéket képvisel egy tisztességes állami nyugdíj – összegezték a kutatást végzők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.