"Megdolgoztam a pénzemért!"

Világméretű botrány: 870 ezres nyugdíj Cicciolinának?!

Világszintű botránnyá kezd dagadni az olasz sajtóban felröppent ügy: Cicciolina öt évig ült az ottani parlament soraiban, ezért havonta több mint 3000 eurós nyugdíjra jogosult.

2011.09.21 14:29ma.hu

Lassan az egész világ értesül róla, hogy mekkora nyugdíjat kap Cicciolina novembertől, ami a nagy hírverés ellenére kivételesen nem tölti el elégedettséggel az egykori pornósztárt. Az ügy ugyanis épp amiatt vert fel ekkora port, mert az olasz sajtóban megjelent hírek szerint a havi 3108 eurós (mai árfolyamon számolva 870-880 ezer forint) nyugdíj finoman szólva is túlzásnak tűnik, még akkor is, ha képviselőként ez jogosan megilleti.

Cicciolina emlékezetes kampányfotója

A 60. születésnapját november 26-án betöltő Staller Ilona 1987-1992 között volt az olasz Radikális Párt egyik képviselője, ezért az öt évnyi munkáért nettó 2000 eurót kap majd havonta.

Az olasz közvéleményt leginkább az háborítja fel, hogy a magyar származású egykori pornósztár már a 2330. nyugdíjba vonuló képviselő lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy az adófizetők tartják el inaktív korában, miközben nem fizetett járulékot, ami erre feljogosítaná. Az ottani törvények értelmében ha valaki parlamenti képviselőként töltött be posztot, akkor öt év után teljeskörű nyugdíjra jogosult, míg az átlag olasz dolgozóknak 35 évbe telik ugyanezt a jogot megszerezni.

Az Il Giornale című olasz lap emellett azt is megjegyezte, hogy Cicciolina a mai napig aktívan fellép, így véleményük szerint aránytalan a neki kiszámolt járadék. Külön kiemelték, hogy a foglalkozása ebből a szempontból nem befolyásolja a felháborodást.

"Keményen megdolgoztam érte, nem egynapos unga-bungázással kerestem" - kommentálta az ügyet Cicciolina egy másik lapban, félreérthetetlenül utalva az olasz kormányfő, Silvio Berlusconi szexbotrányára. Emlékeztette a közvéleményt arra, hogy húszezer szavazattal jutott be a parlamentbe, amivel második volt a radikális képviselők között - igaz, kampányában rendre hiányos öltözetben, kezében egy rózsaszín plüssnyúllal jelent meg.

Cicciolina 1972 óta él Olaszországban, bár az utóbbi években egyre gyakrabban tölti idejét Magyarországon is. "Képviselői fizetésem hatvan százalékát a pártnak adtam, és közel húsz törvényjavaslatot dolgoztam ki" - jelentette ki az ellene felhozott vádakra reagálva. Az említett javaslatok között szerepel többek közt a szerelmeseknek nyitott parkokról és az iskolai szexuális nevelésről szóló, valamint a szőrmék ellen fellépő beadvány - sorolt fel néhányat a Corriere című lap.

2002-ben Staller Ilona a magyar parlamenti életbe is megpróbált betörni, majd sikertelen kampánya után 2004-ben Milánóban tett egy újabb kísérletet, ott polgármesterként indult - de már ott sem tudott elegendő szavazatot összegyűjteni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.