Polgármesterként indul az olasz választáson

Cicciolina nyugdíj helyett megint politizálna

Miközben az olasz választókat még a többezer eurós nyugdíja botránkoztatja meg, Cicciolina már újra a politikával kacérkodik. Most épp egy optimista-futurista pártot készül alapítani, és polgármesternek is indul.

2011.09.28 13:29ma.hu

Alaposan felborzolta a kedélyeket Cicciolina legújabb húzása, pedig még az előző botrányból sem tért magához az olasz közvélemény. A jövő hónapban nyugdíjba vonuló egykori pornósztár ugyanis öt éves politikusi pályafutása jutalmaképp több mint bruttó 3000 eurós havi apanázst kap, forintban kifejezve ez a 900 ezret súrolja, és az egyszerű olasz köznép ezt kissé nehezen emészti meg.

Cicciolina egykori kampányfotója

Egy átlagember ennek az összegnek a töredékéért dolgozik végig egy fél életet, az ottani törvények értelmében ugyanakkor ha valaki bekerül a parlamentbe, akkor öt évig tartó mandátum után automatikusan megilleti ez az összeg nyugdíjas korában, függetlenül attól, hogy előtte és utána mivel töltötte a másik 35 évet.

Most viszont Staller Ilona bejelentette, hogy inaktív évei helyett megint az aktív politizálást választja, pártot alapít és polgármesterként is elindul Monzában. "Optimista-futurista jellegű pártot kívánunk alapítani. Elég volt a nyerészkedő pártokból, a szavazatok manipulálásából, a közbeszerzésekből és a korrupcióból" - mondta Cicciolina az Oggi című heti magazinnak.

A magyar származású, de évtizedek óta Olaszországban élő Cicciolina közölte, hogy tisztességes emberekből akar pártot alapítani, amely a militarizmus ellen és az elesettek jogaiért küzd. "Elmegyek az emberek közé, mint amikor a Radikális Párthoz tartoztam, hogy meghallgassam problémáikat" - ígérte az egykori pornósztár.

Cicciolina emellett meg akarja valósítani régóta dédelgetett álmát: Monza polgármestere akar lenni, és "izgalmassá" akarja varázsolni a Milánó melletti várost.

Cicciolina 1979-ben kezdte meg politikai karrierjét a zöldek soraiban, majd 1985-ben lépett be a Radikális Pártba. 1987 és 1991 között képviselő volt az olasz parlamentben.

Azt nem tudni, hogy amennyiben ismét aktívan fog politizálni, akkor is megilleti-e a vaskos nyugdíj, vagy hogy ebből a pénzből már jut-e rendes ruhára a kampányban. A '80-as évek végén ugyanis részben annak köszönhette mandátumát, hogy igencsak hiányos öltözetben pózolt a plakátokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.