Boldogabbak a mutatós emberek?

Több pénz és szebb társ jár a szépeknek?

A Texas Egyetem közgazdászainak kutatásai szerint a szép a megnyerő külsejű emberek általában boldogabbak, mint átlagos kinézetű és előnytelen külsejű társaik, főként magasabb fizetésük és sikeresebb magánéletük miatt.

2011.04.01 08:55medipress.hu

Daniel Hamermesh és Jason Abrevaya kutatók szerint ez kultúrától függetlenül férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik.

"A szép emberek egyszerűen boldogabbak - nyilatkozta Hamermesh - Ennek gazdasági és magánéleti vonatkozásai egyaránt megmutatkoznak." Korábbi kutatásaiban Hamermesh bebizonyította, hogy az előnyös külsejű emberek több pénzt keresnek és anyagilag tehetősebb és szebb emberekkel lépnek házasságra, mint átlagos külsejű társaik.

"Nők esetében különösen igaz, hogy szépségük kihat a boldogságukra. Egyes politikai vezetők és közgazdászok a gazdasági produktivitáson mérik az ország általános kedélyállapotát, ez pedig nem feltétlenül elvetélt ötlet. A gazdasági tényezőkre azonban nagyon nagy hatással van egy állandó a és változtathatatlan tényező, a szépség, ami nagyon megnehezíti a boldogabb társadalom építését."

A kutatók öt felmérés adatait vették alapul mostani vizsgálatuk elkészítéséhez. A felmérésekben összesen 25 000 amerikai, kanadai, német és brit önkéntest vizsgáltak meg általános életkörülményeik és külső megjelenésük tekintetében.

A kinézetük alapján a felső 15 százalékban lévő emberek átlagosan 10 százalékkal voltak boldogabbak, mint azok, akik kinézetük szerint az alsó 10 százalékban helyezkedtek el. A kutatás részletes leírása a német Munka Kutatási Intézet (IZA) weboldalán olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.