110 fedőnevet azonosítottak

Nyilvánosságra hozták kik voltak a besúgók Nagy Imre újratemetésén

Az Index írása szerint, ha nem is teljes, de mindenképpen az eddigi legrészletesebb névsort jelentette meg az 1956-os Intézet azokról, akiket az állambiztonsági szolgálat mozgósított kiterjedt titkos hálózatából, hogy kontroll alatt tartsák Nagy Imre és társainak újratemetését 1989. június 16-án.

2009.06.12 11:59MTI/Index

Interneten Nagy Imre újratemetése

Honlapot indítottak Nagy Imre és mártírtársai újratemetéséről az 1956-os Intézet gondozásában; az oldalt Rainer M. János, az intézmény főigazgatója mutatta be csütörtökön Budapesten. A főigazgató elmondta: a www.rev.hu/89 címen bemutatják a rendszerváltás egyik fontos eseményét az előzményekkel és a visszhanggal együtt. A weboldal felépítésében elsősorban a vizuális élményre alapoznak - tette hozzá. Az oldal négy fő korszakot taglal: az előtörténet 1988 nyarán kezdődik, és Emlék- és követelés címet kapott.

A közvetlen előzményeket 1989 januárjától ez év június 15-éig tárgyalják Exhumálás címmel. A harmadik egység 1989. június 16-a, azaz az újratemetés napja, amit az érdeklődők a 890616 elnevezésű menüpont alatt érnek el. Az utolsó, negyedik egységben a közvetlen visszhang dokumentumain túl visszaemlékezésekkel és tanulmányokkal érzékeltetik az emlékezés és az értékelés két évtizedes távlatát, Echo címszó alatt. Rainer M. János a bemutatón beszélt arról is, hogy az érdeklődők a weboldalon megtalálják a Történelmi Igazságtétel Bizottság és az akkori vezető állampárt, az MSZMP vezető szerveinek a temetésről szóló jegyzőkönyveit, a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségeinek az eseménnyel kapcsolatos akcióterveit és jelentéseit, valamint az Ellenzéki Kerekasztal üléseinek jegyzőkönyvrészleteit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.