Főiskolás bukkant rá a szövegre

Nyilvános Nagy Imre október 23-i beszédének hiteles szövege

Mostantól bárki megismerheti Nagy Imre miniszterelnöknek a tömegek követelésére 1956. október 23-a estéjén a Parlament erkélyéről elmondott beszédét.

2008.06.18 07:23Népszabadság Online

A gyorsírással rögzített, a hallgatóság megnyilvánulásaival kiegészített, csaknem teljes terjedelmű eredeti szövegre nemrégiben egy főiskolás bukkant rá - írta a Népszabadság. A miniszterelnök beszéde eddig is ismert volt, de csak közvetett forrásokból. 

Egy főiskolás - aki szakdolgozatában a gyorsírás és az újságírás kapcsolatát vizsgálta - kutatásai során találta meg Fenyvesi Mária és Baczony László, a Magyar Távirati Iroda gyorsíró-újságíró munkatársainak jegyzeteit, aki tudósítókként voltak jelen aznap este abban a parlamenti helyiségben, amelynek erkélyéről Nagy Imre szónokolt. A sztenogramból rekonsturálni lehet a Parlament erkélyéről elmondott híres beszédet.
 
A Népszabadságnak Rainer M. János, az 1956-os Intézet főigazgatója azt mondta: a jegyzetek eredetiek. A történész közölte: az előkerült tisztázati példány annyiban újdonság, hogy maguktól az újságíróktól származik. A beszéd szövege szakemberek számára eddig is ismert volt - mondta a lapnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.