Ötven évvel az eredeti eljárás után...

Ma: ítélethozatal! - Befejeződik a Nagy Imre-per hanganyag lejátszása

Az ítélethozatallal ma fejeződik be a Nagy Imre-per 52 órás hanganyagának egyhetes lejátszása Budapesten, a Centrális Galériában - Az 1956-os Intézet és a Nyílt Társadalom Archívum által szervezett esemény pontosan ötven évvel azután zajlik, hogy az eredeti bírósági eljárás megtörtént.

2008.06.15 08:38MTI

Az ítélethozatallal ma fejeződik be a Nagy Imre-per 52 órás hanganyagának egyhetes lejátszása Budapesten, a Centrális Galériában.

Az 1956-os Intézet és a Nyílt Társadalom Archívum által szervezett esemény pontosan ötven évvel azután zajlik, hogy az eredeti bírósági eljárás megtörtént; a mindössze egy óra hosszúságú utolsó tárgyalási napon az ítélet mellett Vida Ferenc bíró ismerteti az indokolást minden vádlottra nézve, majd felszólítja a védőket, hogy írásban nyújtsák be kegyelmi kérvényüket.

Az eljárás nem tette lehetővé, hogy az elítéltek fellebbezzenek az ítélet ellen, így az azonnal jogerőre emelkedett. A halálra ítélteket, Nagy Imre korábbi miniszterelnököt, Maléter Pál volt honvédelmi minisztert és Gimes Miklóst, Nagy Imre sajtófőnökét a Kozma utcai börtönbe szállították, hogy ott várják be a kegyelmi tanács határozatát.

Ennek eredménye az esti órákban vált világossá, amikor a kegyelmi kérvényeket egyhangúlag elutasították.

A határozatot 23 óra tájban hirdették ki, egyúttal közölték velük, hogy kivégzésükre másnap hajnalban kerül sor. 1958. június 16-án hajnali öt órakor a Kozma utcai börtönben a vesztőhelyre vezették őket és felolvasták halálos ítéletüket.

A jegyzőkönyv szerint 5 óra 9 perckor elsőként Nagy Imrén hajtották végre a halálos ítéletet, majd Maléter Pál és Gimes Miklós következett. Az orvosok jelentés szerint Nagy Imre szíve 5 óra 16 perckor szűnt meg dobogni, Maléter Pálnál 5 óra 24 perckor, Gimes Miklósnál 5 óra 28 perckor állapították meg a halál beálltát.

Az összedrótozott, kátránypapírba tekert holttesteket arccal lefelé tették koporsóba, majd jeltelenül elföldelték a börtön sétálóudvarán. A koporsókat 1961. február 24-én szállították át a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájába, ahol hamis nevek alatt - Nagy Imrét "Borbíró Piroska" néven - ismét jeltelen sírba tették őket. A sírokat 1989 tavaszán azonosította az exhumálást végző bizottság.

A Kossuth Rádió 1958. június 16-án, pontban éjfélkor ismertette a Nagy Imre és társai ellen lefolytatott perről szóló hivatalos közleményt, amely tudatta, hogy az ítéleteket már végre is hajtották.

A közlemény eredeti hangfelvétele már nem található meg a Magyar Rádió hangarchívumában, de a szervezők által rekonstruált hangfelvétel ma, a per hanganyagának lejátszása után hallható lesz a Centrális Galériában.

[1/2]next
  1. 1. oldal
  2. Hazatért Kővágó József irathagyatéka

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.