ÁNTSZ

Agyhártyagyulladás: 100-an kaptak antibiotikumot az elhunyt diáklány környezetében

Ez a betegség csak nagyon szoros és/vagy gyakori, ismételt érintkezés révén terjed, és a cseppfertőzéssel továbbadható baktérium igen rövid ideig életképes a szervezeten kívül.

2013.05.29 20:10MTI

A fertőző agyhártyagyulladásban meghalt váci gimnazista lány közvetlen környezetében élők közül szerdáig 106-an kaptak megelőző jelleggel speciális antibiotikumot, újabb megbetegedést nem tapasztaltak.

Homor Zsuzsanna, a fővárosi és Pest megyei tiszti főorvos közölte: a múlt hét végén elhunyt diáklány családtagjai, barátai, sporttársai, az ugyanabba az iskolába, a váci Madách Imre Gimnáziumba járó diákok és tanárok részesültek a gyógyszeres kezelésben. A népegészségügyi szakemberek folytatják a diáklánnyal kapcsolatba került további emberek felkutatását, hogy indokolt esetben ők is megkaphassák a tablettát - tette hozzá.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen körülmények között betegedett meg a lány, akinek szervezetében a boncolást követő mikrobiológiai vizsgálatok kimutatták az agyhártyagyulladást okozó (neisseria meningitidis) baktériumot - mondta Homor Zsuzsanna, aki szerint a kórokozó tünetmentes hordozása igen gyakori, elsősorban a fiatalok körében.

Újabb megbetegedést a haláleset óta nem jelentettek - hangsúlyozta a tiszti főorvos, aki cáfolta azt a "hiedelmet", amely szerint a fertőző agyhártyagyulladást kullancsok terjesztik.

A 17 éves gimnazistánál múlt hét csütörtökön náthaszerű tünetek jelentkeztek, majd másnapra belázasodott, ezért a háziorvosához fordult. A kezelés ellenére láza tovább emelkedett, hányt is, később azonban a gyógyszerek hatására átmeneti javulás állt be nála, de ennek ellenére szombat reggel otthonában, az ágyában holtan találták.

Homor Zsuzsanna kedden elmondta, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján e betegség járványos formában nem fordult elő, és járvány most sincs sem Vácon, sem az érintett gimnáziumban. Az ÁNTSZ intézkedésére a váci egészségügyi szakemberek megkezdték az ingyenesen hozzáférhető, speciális, a torokban, illetve orrban lévő baktériumok gyors elpusztítását szolgáló gyógyszer felírását a lánnyal szoros kapcsolatban állók számára. Az iskolában elrendelték a fertőtlenítést is. Aggodalomra nincs ok - fűzte hozzá. Ez a betegség csak nagyon szoros és/vagy gyakori, ismételt érintkezés révén terjed, és a cseppfertőzéssel továbbadható baktérium igen rövid ideig életképes a szervezeten kívül - hangsúlyozta a tiszti főorvos.

A fertőző agyhártyagyulladás megelőzésének egyik biztos és hatékony módja hosszú távon a védőoltás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.