Hisztinek hitte az agyhártyagyulladást

Senkit sem érdekel az Angliában elhunyt magyar diáklány

Nemhogy eljárás nem indul, fel sem függesztik azt az angol orvost, akit idén márciusban a később agyhártyagyulladással diagnosztizált diáklányhoz riasztottak. A lány húsz perccel azután, hogy az orvos, aki még a lázát sem tapintotta ki, elment, belehalt a betegségébe.

2011.07.27 11:39ma.hu

Mint ahogy arról a Ma.hu korábban hírt adott, Batyi Klaudia a szombathelyi Herman Ottó Szakközépiskola további 10 diákjával együtt egy angliai csereüdültetésen vett részt. Március 16-án komoly fájdalmakra panaszkodott, tanárai azonban hiába hívtak segítséget, a mentők elsőre csak telefonon adtak némi instrukciót. A lány az utasítások ellenére sem lett jobban, második hívásra pedig a mentők is megjelentek.

A velük érkező orvos azonban a beteghez hozzá sem ért, így arra sem jöhetett rá, hogy nagyon magas láza van. Újabb tanácsokkal látta a el a jelen lévőket, majd távozott. A 16 éves Batyi Klaudia 20 perccel később már halott volt.

A Nyugat.hu tudósítása szerint a szülők feljelentést tettek, és az angliai bíróságon próbáltak meg választ kapni a kérdéseikre. Ekkor derült ki, hogy a mentőorvos azért nem vizsgálta meg Klaudiát, mert "az hisztériázott, és nyilvánvalóan nem akarta a vizsgálatot." Az orvos később saját magával keveredett ellentmondásba, mikor azt vallotta a bírónak: a lány még csak angolul sem beszélt, később azonban kiderült, hogy a kérésre, hogy nyomja meg saját hasát, és mondja el, kemény, vagy puha, a lány gond nélkül megtette, amit az orvos kért és válaszolt is a kérdésre.

Az orvos azt javasolta, a lány aludjon egyet, és reggelre "a pániknak és a hisztinek is nyomavész".

A boncolás kiderítette: a lány halálát baktériumfertőzés következtében fellépő agyhártyagyulladás és vérmérgezés okozta. A szervezetében elszaporodó baktériumok szinte minden fontos szervet megtámadtak. A bíró indoklása szerint a lány menthetetlen volt, így az orvos ellen nem indul eljárás, és fel sem függesztik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.