Meghalt egy 17 éves lány agyhártyagyulladásban

Antibiotikummal kezelnek 69 Balaton Sound-ost

Bejelentés érkezett az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz egy súlyos bakteriális megbetegedésről. A 17 éves budapesti lakos 2012. július 17-én a kórházba szállítást követően, C-típusú Neisseria meningitidis fertőzés következtében kialakuló súlyos vérmérgezésben meghalt. Az elhunyt a megbetegedését megelőző időszakban Zamárdiban, a Balaton Sound Fesztiválon tartózkodott.

A beteg első tünetei július 16-án budapesti otthonában jelentkeztek. Július 17-én kórházba szállították. Állapota nagyon gyorsan romlott, és a szakszerű egészségügyi ellátás ellenére néhány órán belül meghalt. A laboratóriumi vizsgálatra vett vérmintából 2012. július 18-án C típusú meningococcus baktériumot mutattak ki.

A meningococcus nevű baktérium járványos agyhártyagyulladást, illetve vérmérgezést okozhat.  A betegség jellemző kezdeti tünetei között szerepelhet a magas láz, erős fejfájás, levertség, hányinger, hányás, tarkókötöttség, bőrvérzések. A kórokozóval fertőződött személyek többsége nem betegszik meg, csak tünetmentesen hordozza egy ideig a baktériumot. Megbetegedés esetén viszont annak lefolyása gyors, akár súlyos, életet veszélyeztető is lehet, ezért az időben elkezdett, szakszerű orvosi kezelés mindenképpen szükséges. A C-típusú Neisseria meningitis megbetegedés a hazánkban elérhető meningococcus elleni védőoltásokkal megelőzhető.

A fertőzésnek potenciálisan kitett, egészséges személyek körében az időben elkezdett antibiotikus kezelés megelőzheti a betegség kialakulását, és a súlyos lefolyást. 2012. július 17-én járványügyi vizsgálat keretében megkezdődött az elhunyttal szoros kapcsolatba került személyek körének felderítése, a személyes kapcsolatfelvétel, és az esetlegesen szükséges antibiotikus megelőzés megkezdése. 

A járványügyi vizsgálatokat a halálozás helye (Pest megye), a lakóhely (Budapest) és a rendezvény helye (Somogy megye) szerint illetékes kormányhivatalok kistérségi népegészségügyi intézetei az ÁNTSZ-szel szoros együttműködésben folyamatosan végzik. A népegészségügyi hatóság az intézkedéseket a kapcsolódó jogszabályok, valamint a hazai és nemzetközi szakmai ajánlások és útmutatók alapján teszi meg.

Szakmailag indokolatlan a rendezvény összes résztvevőjének körében a megelőző antibiotikus kezelés megkezdése, mivel a meningococcus baktérium csak közvetlen, szoros kapcsolat révén terjed emberről-emberre. A szakemberek a járványügyi vizsgálat keretében részletesen felderítették az elhunyt megbetegedését megelőző napokban folytatott tevékenységét, valamint kapcsolati hálóját, és ezen keresztül a fertőzés veszélyének potenciálisan kitett személyek körét. 

A járványügyi szakemberek intézkedése nyomán már antibiotikus megelőző kezelésben részesültek mindazok a felderített személyek, akik az elhunyttal közvetlen kapcsolatba kerültek a fesztiválon, illetve azt követően. Az illetékes népegészségügyi intézetek közreműködésével illetve orvosi javallatok alapján 2012. július 19-én 12:00-ig összesen 69 fő részesült megelőző antibiotikus kezelésben.

A Balaton Sound fesztiválon résztvevők körében előforduló további megbetegedésről nincs tudomása az Országos Epidemiológiai Központnak az ÁNTSZ Kommunikációs Főosztályának tájékoztatása szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.