Oltat az ÁNTSZ

Agyhártyagyulladás ellen szúrják a középiskolásokat Vas megyében

Agyhártyagyulladás elleni védőoltást kapnak a középiskolások Vas megyében; az oltóanyag már az országban van, s pénteken megkezdték a vakcina beadásának megszervezését az oktatási intézményekben - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

2011.05.13 15:25MTI

Az ÁNTSZ kiemelte: a betegség szokásos szezonális időszaka ugyan a végéhez közeledik, ám márciusban Vas megyében újabb megbetegedések fordultak elő a középfokú oktatási intézményekben tanuló diákok között, ezért úgy döntöttek, a védőoltási kampányt Vas megye minden középiskolására ki kell terjeszteni.

Tavaly július óta a százezer lakosra számított megbetegedési szám Vas megyében volt a legmagasabb, ez nyolc megbetegedést jelentett. Ezek mindegyikét a C csoportba tartozó baktérium okozta, ez azt jelenti, hogy az ilyen megbetegedések védőoltással megelőzhetők - tették hozzá.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal sürgősségi közbeszerzési eljárás keretében 14 ezer adag oltóanyagot szerzett be a Vas megyében élő, a 14-18 éves korosztályhoz tartozók beoltására. A szerződést május 6-án kötötték meg. A gyártó cég, a gyógyszer-engedélyező hatóság és az ÁNTSZ szoros együttműködésének köszönhetően az oltóanyag már az országban van, s pénteken megkezdődött a védőoltás beadásának megszervezése a Vas megyei középiskolákban.

Az ÁNTSZ kitért arra: a járványos agyhártyagyulladás -, amelyet a meningococcus nevű baktérium okoz - az agyburok gennyes gyulladásával járó súlyos, életet veszélyeztető betegség. Magyarországon nem tartozik a gyakori fertőző betegségek közé, az utóbbi évtizedben évente átlagosan 40 körüli megbetegedést jelentettek, a betegség a csecsemők és a kisgyerekek körében volt a leggyakoribb. A legtöbb megbetegedés október és március között fordul elő.

Mint írták, az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint 2004 és 2009 július és április közötti tíz hónapjában átlagosan 31 esetet regisztráltak. Tavaly július és ez év áprilisa között viszont már 67 megbetegedésről érkezett jelentés, tehát megduplázódott a megbetegedések száma. Tavaly július 1-je óta kilenc megbetegedés végződött halállal - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.