Nagyon ritka a '36-os Bugatti Atlantic Coupé

Csak három van belőle - megint elkelt a világ legdrágább autója!

Nem mindennapos esemény, hogy egy Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe gazdát cserél. A világ egyik legritkább és legértékesebb autójáról van szó, 1936 és 1938 között mindössze három példányt készítettek belőle.

2010.05.09 09:50autoblog.hu - Fotó: supercars.net

Az áprilisban aukcióra bocsátott és elkelt autó az első a három közül, az 57374 sorozatszámú darab. A vevő személye ismeretlen, annyit azonban tudni, hogy a leütési ár valahol 30 és 40 millió dollár között volt.

Az 57374-es karosszériaszámú Bugatti Atlantic kupé az első volt a három példányból, amit a gyár épített. E

redetileg szívómotorral rendelkezett és a Bugatti legelőkelőbb ügyfelének, Victor Rotschild-nek szállították ki Londonban.

1939-ben az autót Type 57 SC specifikáció szerint átépítették, a 3,2 literes soros nyolchengeres erőforrásra egy Roots típusú kompresszort szereltek.

Rotschild 1941-ben eladta az autót, s a masina többször is gazdát cserélt, míg 1945-ben amerikai kézbe került.

Végül 1971-ben, egy Los Angelesben rendezett Sotheby's árverésen a kupé az Amerikai Bugatti Klub elnökének és neves Bugatti gyűjtőnek, Dr. Peter Williamson-nak a tulajdonába került, akkor rekordnak számító 59 ezer dollárért.

Williamson nagy becsben tartotta kincsét és eredeti állapotára restaurálta. 2003-ban az Atlantic Coupe elhozta számára a Pebble Beach Concours d'Elegance Best of Show díját is.

Az első Atlantic Coupe Williamson gyűjteményének ékköve volt 2008-ban bekövetkezett haláláig, mely után özvegye a Gooding & Company aukciós házat megbízta a káprázatos kollekció elárverezésével.

A gyűjtemény legtöbb darabja jótékony céllal kelt el, de az Atlantic Coupe egy magán gyűjtő tulajdonába kerülhetett.

A vevő 30 és 40 millió dollár közötti összeget fizetett a ritkaságért, így az 57374-es számú modell hivatalosan a világon valaha eladott legdrágább autó lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.