Környezetbarát újdonságok Tokióban

Eco-expón mutatja be új technológiáit a Mazda

A Mazda Motor Corporation az Eco-Products 2008 kiállításon mutatja be a CO2-kibocsátás további mérséklését célzó új, környezetbarát technológiáit.

2008.12.16 18:40ma.hu

A 2008. december 11-13. között, a Tokiói Nemzetközi Kiállítási Központban, a Japán Ipari Környezetgazdálkodási Társaság (JEMAI), valamint a Nikkei lapkiadó csoport által megrendezett expo az egyik legnagyobb környezetvédelmi esemény Japánban.

A Mazda különböző környezetbarát technológiákat vonultat fel a rendezvényen, köztük saját fejlesztésű, hidrogén-üzemű forgótárcsás motorját. Szintén megtekinthető lesz az i-stop, a Mazda önállóan kifejlesztett start-stop motorvezérlő rendszere, amelyet a jövő év során vezetnek be a piacra. A fejlett i-stop rendszer nem csupán az üzemanyag-fogyasztást csökkenti, de a különlegesen gyors újraindításnak köszönhetően a vezetők egyáltalán nem érzékelnek késlekedést működése közben.

A cég 2015-re átlagosan 30 százalékkal kívánja csökkenteni világszerte értékesített gépjárműveinek üzemanyag-fogyasztását. A Fenntartható Zoom-Zoom hosszú távú technológia-fejlesztési jövőképéhez igazodva a Mazda folytatja technológiai fejlesztőmunkáját, hogy minden ügyfelének kimagasló környezetvédelmi és biztonsági jellemzőkkel bíró, hamisítatlan vezetési élményt biztosító járműveket kínálhasson.

A Mazda i-stop rendszere egy olyan intelligens, saját fejlesztésű start-stop rendszer, amely hozzávetőlegesen 10 százalékos fogyasztás-csökkenést eredményez (a Japánban alkalmazott 10-15-ös tesztek szerint). A rendszer a motor leállításakor pontosan szabályozza a dugattyúk helyzetét, majd a Mazda közvetlen befecskendezéses technológiája segítségével, égési folyamat kezdeményezése révén indítja újra a motort.

Ezzel a motor mindössze 0,35 mp alatt képes felvenni az alapjárati fordulatszámot (automatikus sebességváltóval szerelt modellek esetében), így a vezető nem érzékel késlekedést az indulás során. Az i-stop a Mazda intelligens start-stop technológiájának (Smart Idle Stop System) sorozatgyártásra érett változata, piaci bevezetése 2009 folyamán várható.

A Premacy Hydrogen RE Hybrid egyedülálló hibrid rendszere egy hidrogén-üzemű forgótárcsás motorból, valamint egy villanymotorból áll. Teljesítménye 40 százalékkal magasabb, mint az RX-8 Hydrogen RE modellé, hatótávolsága hidrogén üzemben 200 kilométerre nőtt. A Premacy Hydrogen RE Hybrid a tervek szerint a 2008-as pénzügyi évben kerül kereskedelmi lízingforgalomba.

Az RX-8 Hydrogen RE a világ első, kereskedelmi forgalomba állított, hidrogén-üzemű forgótárcsás motorrral (RE) hajtott gépjárműve. A modell kereskedelmi lízingkonstrukcióban 2006 óta vásárolható meg Japánban. A kiállítás látogatói beülhetnek az RX-8 Hydrogen RE modellbe egy próbakörre a "Környezetbarát autók és velotaxi" tesztpályán.

A járművek tömegének csökkentése az üzemanyag-fogyasztás visszaszorításának és a menetteljesítmények fokozásának alapvető eszköze. A kiállításon látható lesz egy olyan új műanyagöntési technológia, amellyel jelentős mértékben mérsékelhető az alkatrészek gyártásánál felhasznált műgyanta mennyisége, ezen kívül számos olyan megoldást is bemutatnak, amelyeknek köszönhetően a vadonatúj Mazda Demio (exportpiacokon Mazda2) mintegy száz kilogrammal könnyebb lett elődjénél.

A fenntartható társadalom és autózás érdekében tett erőfeszítéseit demonstrálandó, a Mazda különböző, számottevően mérsékelt környezeti hatású technológiákat is bemutat. Ezek között említhető a Mazda saját fejlesztésű lökhárító-újrahasznosítási technológiája, vagy azok a növényi alapú bioanyagok, amelyek autók utasterében hasznosíthatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.