Önindító nélküli indítás?

A Mazda SISS rendszere 10%-kal csökkenti a városi fogyasztást

A Mazda más gyártóktól függetlenül kifejlesztett egy új motor indító és leállító rendszert, mely az Okos Alapjárati Megállító Rendszer, angolul rövidítve az SISS nevet adták.

2008.11.11 13:15ma.hu

Az új megoldás a városi közlekedésben - ahol gyakoriak a megállások a lámpáknál, vagy a zsúfolt közlekedésben -, mintegy 10 százalékkal csökkenti a motor üzemanyag fogyasztását. Az SISS rendszer lényege, hogy az önindító segítsége nélkül újraindítható autónk erőforrása. A Mazda az új rendszert már 2009-ben be akarja vezetni, a közvetlen benzin befecskendezéses erőforrásokkal szerelt típusokban.

A motor leállító rendszer az autó állása esetén, a motor alapjáraton járása helyett leállítja a motor működését, majd az elindulási szándék érzékelése esetén azonnal újraindítja azt. Természetsen ezzel sok üzemanyagot lehet megtakarítani.

A hagyományos leállító rendszerek esetében a jármű motorja az önindító segítségével indul újra ugyanúgy, ahogy egyébként is indítjuk a motort. A Mazda SISS rendszere ezzel szemben a gyújtás segítségével, az önindító használata nélkül indítja újra az erőforrást. A Mazda világújdonságnak számító rendszere az álló motor hengerébe üzemanyagot fecskendez, majd begyújtva azt mozgásra készteti a dugattyút a hengerben, beindítva így az erőforrást.


Persze ahhoz, hogy az önindító használata nélküli indítás kivitelezhető legyen, a dugattyúknak egy olyan pozícióban kell állniuk, hogy megfelelő mennyiségű levegő legyen felettük a hengerekben. Éppen ezért az SISS rendszer a motor leállításakor teljes kontrollt gyakorol a dugattyúk pozíciója felett. Indításkor a pontosan kalibrált hengerekbe üzemanyag kerül befecskendezésre.

Az SISS rendszer segítségével a motor újraindítása 0,35 másodperc alatt megtörténik, amely éppen feleannyi, mint a hagyományos önindítós újraindítás időigénye. Megállapítható, hogy a Mazda egyedülálló motor leállító-indító rendszere, nem csak üzemanyagot takarít meg, de a lényegesen gyorsabb újraindítás által stresszmentesebb vezetést is garantál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.