Folyton megújuló roadster

20 év után is tartogatnak meglepetést a Mazda MX-5 frissülő modelljei

A nemrég véget ért Párizsi Autókiállításon mutatkozott be többek között a Mazda MX-5 2009-es frissített verziója is.

2008.11.05 13:40ma.hu

A jövőre 20 éves születésnapját ünneplő 2 üléses roadster külső megjelenése jobban átveszi a Mazda családi vonásokat, de a műszaki tartalmat illetően is történtek finomítások.

A Mazda MX-5 karosszériájának külső változtatásai a képeken nem olyan markánsak, mint élőben, de elhihetjük, hogy kimondottan jól mutat a valóságban a 2009-es Mazda kétüléses. Az eddig több mint 850000 példányban eladott MX-5 orrára átformált első fényszórók, 5 pontos hűtőrács (a Kupén krómkeretes), illetve új szélső "hűtőrések" kerültek, melyek együttesen agresszívebb megjelenés adnak az autónak.

Oldalról feltűnőek az új küszöbborítások, amik jobban elterelik a hátsó kerekek elől a levegőt, így az autó aerodinamikája is javult valamelyest. Az új hátsó lökhárító szélesebbnek mutatja a karosszériát, és formája is jobban belesimul abba. Összességében a módosítások harmonikusan illeszkednek a Mazda MX-5 változatlan testéhez.


A külsőnél maradva még említést érdemelnek az új hátsó lámpák, illetve megjegyeznénk néhány különbséget a keménytetős Kupé, illetve a vászontetős kivitel között. Ezek pedig a következők: A Kupé első fényszórójának minden belső részegysége krómozott, míg a vászontetős modellben a foncsorokon kívüli rész világos ezüstre van fényezve.

A külső kilincsek az MX-5 Kupén szintén krómozottak, míg a többi kivitelen a karosszéria színére vannak fényezve. A ködlámpák környéke a vászontetősön fekete, a Kupén pedig világos ezüstre van fényezve. A felső hátsó féklámpa sem egyforma a két autón, a keménytetősön átlátszó búrás, a többin piros. A külső megjelenéshez tartozik még az új 16 és 17 collos könnyűfém felni.

A frissített Mazda MX-5 Kupé kivitelének belső zajszintje 2,1 dB-lel csendesebb a jelenlegi kiviteléhez képest, de a vászontetős kivitel zajszintje is tovább csökkent, hála a megerősített ajtószerkezetnek, illetve a 2. számú segédkeret erősebb bekötési pontjának. Mint már a külső változtatások felsorolásánál is kiderült, a nyitható keménytető verziót a Mazda egy kicsit a prémium osztály felé kívánja pozícionálni, legalábbis erre utalnak a fokozott krómozások. A zajcsökkentésben is megmutatkozik ez a törekvésük, hiszen csak a Kupé kap Urethan habbal töltött felfüggesztés elemeket.

Megújult a BOSE hangrendszer is, melyben már teljesen el vannak szeparálva egymástól a mély, illetve a közép és magas csatornák, és hat csatornás equlizert tartalmaz. Az új kivitelekben lesz már gyári Bluetooth kihangosító rendszer is, és öt fokozatban állítható ülésfűtés is.


Természetesen a motor és a sebességváltó sem maradhatott ki a megújulásból. A motorok maximális fordulatszáma percenként 500-zal emelkedett. Ez részben az újra tervezett szeleprugóknak köszönhető. Ezentúl kovácsoltak a főtengelyek és újak a dugattyúk is. A MX-5 erőforrások a változtatások következtében jobban reagálnak a gázdásra és az újrahangolt kipufogóknak köszönhetően decens, még sportosabb hangjuk lett.

A hatfokozatú kézi kapcsolású sebességváltó első négy fokozatának szinkrongyűrűi a jobb kapcsolhatóság érdekében különleges szénbevonatot kaptak, de a 3. és 4. szinkronnak a mérete is növekedett. Ezentúl Európában is elérhető lesz az új hatfokozató automata váltómű, mely két új technológiát is tartalmaz. Ezek a közvetlen a DAM és az AAS. Az előbbi a választókar D állása esetén is lehetővé teszi a kormánybillentyűkkel váltást. Ez lejtőn, illetve előzéskor, kanyarból kigyorsításkor nagyon jól jöhet.

Az AAS a váltó alkalmazkodó vezérlő elektronikáját takarja, amely többek között a kormányzott kerekek állásától, a fék és gázpedál kezelésétől függően megpróbálja kitalálni a vezető gondolatait, és aszerint kezeli a váltót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.