Egy "zöld" Mazda

Az új Mazda6 a "legzöldebb" benzines

Az új Mazda6 1.8-as, benzines modell a 'legzöldebb', ahogy ezt a 2008-as, az európai emissziós adatokat széles körben tesztelő EcoTest felmérés eredményei mutatják, melyet a Royal Dutch Touring Club (ANWB) hozott nyilvánosságra.

2008.07.18 08:33ma.hu

A végső eredmények szerint az új Mazda6 a 6. helyet szerezte meg a ranglistán, két hibrid és három dízel modell után. Az új Mazda6 által elért magas pontszámot több igen fontos részlet is magyarázza; ezek közül kiemelkedő a súlycsökkentési stratégia következetes alkalmazása, mely szembe megy az általános autópiaci trendekkel: felszereltségtől és modellváltozattól függően az új Mazda6 átlagosan 35 kg-mal könnyebb, mint elődje.
 
Ez gazdaságosabb üzemeltetést és alacsonyabb károsanyag-kibocsátást eredményez. Mindemellett, a Mazda mind a három benzinmotorját átdolgozta az új modell bevezetése előtt. A 2,0 és 2,5 literes benzinesek szekvenciális szelepvezérlést (SVT) kaptak, ami egyenletesebb nyomatékeloszlást eredményez, már az alacsonyabb fordulattartományokban is. 

Továbbfejlesztett légbeömlő rendszer segíti a motort a nagyobb erő és nyomaték leadásában. Továbbfejlesztésre kerültek a levegőbeömlő nyílások, a szívócső egység (a szívócső légterelő lapátjai, azok formája, helyzete), valamint a szívócső-rendszer. 

A kipufogórendszer leömlőcsöveit a minimális kipufogógáz ellenállás érdekében módosították. Az 1.8-as benzinmotor ennek hatására csak 6,8 litert fogyaszt 100km-en (Sedan), ami 11,7%-os (0,9 literes) csökkenést jelent a régi Mazda6 vegyes fogyasztásához képest. Az EcoTest felmérés módszerét a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) fejlesztette ki, a felmérést a német ADAC emissziós laborjában végezték el. 

Az EcoTest azért jött létre, hogy gyártóktól függetlenül tájékoztassa az autóvásárlókat az egyes modellek fogyasztásáról és károsanyag-kibocsátásáról pontozásos rendszer alapján, amely végül 5 fokozatú minősítő skálán helyezi el az autót a versenytársakhoz képest. 

Ezidáig egyetlen autó sem kapta meg az ötös minősítést, az új Mazda6 80 pontot, ezzel négyes besorolást és a benzines mezőny első helyét szerezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.