Egy családbarát egyterű

Megújult a Mazda5

Már Magyarországon is kapható, hiszen 2008 tavaszán került a márkakereskedésekbe a megújult Mazda5, a Mazda középkategóriás egyterűje, mely nagyobb kényelmet, több praktikumot és még nagyobb biztonságot, valamint kedvezőbb üzemeltetési költségeket kínál.

2008.06.17 08:00ma.hu

A Mazda5 az egyetlen olyan egyterű a C-szegmensben, amely két oldalsó tolóajtóval rendelkezik. Ezek lenyűgöző, 700 mm széles nyílásán át akár gyermekünkkel a kézben is beszállhatunk az autóba. 

Az új Mazda5-ben még kényelmesebbé vált a hátsó ülésekre történő beszállás az opcionálisan rendelhető, motoros mozgatású tolóajtók alkalmazásának köszönhetően. 

Ezek kevesebb, mint öt másodperc alatt nyílnak, illetve záródnak, és automatikusan megállnak, amennyiben akadályt észlelnek. Az ajtók a vezetőülésből, a kilincsek használatával, illetve a távirányítóról egyaránt működtethetők, ami különösen praktikussá teszi őket kisgyermekes családok körében. 

Az új Mazda5 nem csupán praktikusabb lett, de vezetése is nagyobb élményt kínál. A 2,0 literes benzinmotort teljesen átdolgoztuk. Elektromos fojtószelepet és folyamatosan változó szelepvezérlést (S-VT) kapott, így a maximális forgatónyomaték a korábbinál jóval alacsonyabb fordulatszámon elérhető, az autó minden fokozatban robbanékonyabb. Ugyancsak kiemeli a motor élénk, agilis természetét a két újratervezett sebességváltó: az alapfelszerelésként kínált hatfokozatú manuális, illetve az opcionális ötfokozatú automatikus sebességváltó - utóbbi elsőként szerepel a Mazda5 kínálatában. 

Élvezetes vezethetősége ellenére az új MZR 2,0 benzinmotor 4 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint elődje, így takarékosabb és olcsóbban üzemeltethető. A Mazda5 modellfrissítése során megőriztük az előd egyedi, kommunikatív belső kialakítását, a Karakuri ülésekkel és a rugalmas tárolási megoldásokkal. Új navigációs és audio rendszerekkel tettük élvezetesebbé az utazást. 

A Mazda5 új, DVD-alapú navigációs rendszert kapott, melynek 7 collos multifunkciós érintőképernyője immár a középkonzolon található, így könnyebben leolvasható és kezelhető. Ugyanezt a képernyőt használja a Mazda5 tolatókamerája, amely nagyban megkönnyíti a hátrafelé történő manőverezést. Ugyancsak új a padlókonzol első részén található, audiobemenet (AUX) - ezen keresztül a Mazda5 audiorendszerére csatlakoztathatjuk MP3-lejátszónkat. 

A műszerszerfalba épített hatlemezes CD-lejátszó segítségével órákon át megszakítás nélkül élvezhetjük kedvenc zenéinket – MP3-ról, vagy CD forrásból egyaránt. Az opciós listán ezen felül az új, kormányról vezérelhető Bluetooth mobiltelefon kihangosító rendszer is szerepel.


Hogy mindezen új szolgáltatásokat maximálisan kiélvezhessük, a felfrissített Mazda5 belső tere csendesebb és kényelmesebb lett. A szívócsőnél új, többkamrás szívászaj-csökkentőt alakítottunk ki a motorzaj csillapítása érdekében. 

Az útzaj tompítására megerősített keréktárcsa-peremek és a tetőkárpiton újonnan alkalmazott Thinsulate® szigetelőréteg szolgál. Ezeknek a változtatásoknak köszönhetően élvezetesebb a zenehallgatás, meghittebben beszélgethetünk útitársainkkal. 

Nagysebességű kanyarodáskor új első lengéscsillapítók és tökéletesített felfüggesztés biztosít jobb rugózási komfortot és maximális stabilitást. A pontos visszajelzés és optimális adagolhatóság érdekében újrahangolt fékrásegítőt alkalmaztunk. 

A megújult Mazda5 európai premierjére a Bolognai Autókiállításon került sor 2007 decemberében, a magyarországi márkakereskedésekbe 2008 tavaszán érkezett meg az új modell.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.