Nagy lépés az autógyártásnak

Norvégiában forgalomba kerül a Mazda hidrogén üzemű autója

A Mazda Motor Corporation bejelentette, hogy a norvég HyNor (Hydrogen Road of Norway) projekttel - melynek célja a hidrogén energián alapuló tiszta üzemű közlekedés megteremtése - együttműködésben közúti forgalomba helyezte az első Mazda RX-8 Hydrogen RE forgótárcsás motorral felszerelt modellt Norvégiában.

2008.10.17 18:40ma.hu

A homologizációt követően a Mazda további harminc autót lízingel a HyNor részére. Ez az első alkalom, hogy hidrogén üzemű, forgótárcsás Mazda modell Japánon kívül közúti forgalomba került. Az RX-8 Hydrogen RE a Mazda környezetbarát, mégis magas szintű vezetési élményt és biztonságot nyújtó modellek előállítását célzó „Fenntartható Zoom-Zoom” stratégiájának megvalósulása.

A Mazda a világ egyetlen autógyártója, mely nagy sorozatban állítja elő a RENESIS forgótárcsás motort, mely nem csak egyedi felépítése miatt alkalmasabb a hidrogénnel történő üzemeltetésre, mint a hagyományos dugattyús motorok, de hidrogénütemre történő átalakítása is egyszerűbb.


Az RX-8 Hydrogen RE kétféle üzemanyaggal működtethető, a vezető döntheti el, hogy mikor kapcsol benzines és mikor hidrogénes üzemre, így ideális jármű Európa azon részein is, ahol már kiépült az autót kiszolgáló hidrogén-infrastruktúra. A homologizációs folyamat során az RX-8 Hydrogen RE-t hidrogénhajtású autók használatában érdekelt további érdeklődőknek is bemutatják majd.

“A HyNor projektben való részvétel a következő lépcsőfokot jelzi. Örülünk, hogy közreműködhetünk a hidrogén energiáján alapuló társadalom megteremtésében Norvégiában is. A Mazda az itt megszerzett rengeteg adatot és tapasztalatot további hidrogén üzemeltetésű járművek fejlesztésére fogja felhasználni” – nyilatkozta Akihiro Kashiwagi, a Mazda Hydrogen RE programjának menedzsere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.