Még gazdaságosabb lett a C3

Stop & Start technológiával kínál C3 modelleket a Citroen

2008 novemberétől bekerült a Citroen kínálatába a C3 Stop & Start Sensodrive 1.4 16V Collection modell, amely a Stop & Start technológia alkalmazásának köszönhetően takarékos és környezetkímélő városi közlekedést tesz lehetővé.

2008.12.02 12:40ma.hu

A 2004-ben bemutatott Stop & Start technológia segítségével a Citroen a városi közlekedés egy tisztább és takarékosabb formáját nyújtja. A Stop & Start rendszerrel felszerelt C3 CO2-kibocsátása jelentősen csökken a városi közlekedés során, így kímélve a környezetet sé a pénztárcát egyaránt. A technológia az akusztikai komfort emeléséhez is hozzájárul, hiszen álló helyzetben a gépkocsi teljesen zajtalan.

A Stop & Start technológia álló helyzetben (közlekedési dugóban, piros lámpánál), amíg a vezető a féken tartja a lábát, leállítja a gépkocsi motorját. Amint a vezető felengedi a féket, a motor azonnal elindul.


E technológia alkalmazása - a SensoDrive sebességváltóval és az 1.4 16V motorral társítva - a C3 Stop & Start fogyasztását és CO2-kibocsátását városi használat során mintegy 10%-kal, vegyes üzemmódban pedig 6%-kal csökkenti, mivel az egymást követő indítások nem okoznak többletfogyasztást. A speciális önindító-generátor és az elektronikus befecskendezés városi használatban mintegy 10%-os fogyasztáscsökkenést eredményez.

Nagyon erős forgalomban a fogyasztás akár 15%-kal is csökkenthető. A nagyobb városközpontokban utazásunk akár 35%-át dugóban állva töltjük, ezért ilyenkor kézzelfoghatóvá válik a technológia nyújtotta előny.


Állóra fékezés során a motor készenléti üzemmódba kerül (6 km/h sebesség alatt), mielőtt a gépkocsi teljesen megáll. Ekkor egy zöld Eco felirat jelenik meg a műszerfalon. Amíg a vezető lába a féken van, a motor készenléti üzemmódban marad. A fék felengedésekor a motor automatikusan és azonnal újraindul, a felirat kialszik.

A Stop & Start rendszert a vezető bármikor kikapcsolhatja. A rendszer automatikusan aktiválódik minden indításkor. Számítógépe segítségével a rendszer bizonyos funkciókat és körülményeket ellenőriz, mielőtt a motor készenléti üzemmódba kapcsol: a túl alacsony motorhőmérséklet, az alacsony töltést, valamint az extrém időjárási feltételeket. Ha pedig ezek közül valamit nem talál megfelelőnek a rendszer aktiválásához, egyszerűen nem kapcsolja be magát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.