Kulcsszavak: új orr és motor

Megújult a Citroën C4 mindkét változata

Anégy éve bevezetett C4 két modelljéből, az ötajtósból és a kupéból már közel 900 000 darabot adtak el világszerte. Eljött azonban az idő, hogy frissüljenek a jól bevált modellek.

2008.11.06 12:00ma.hu

A C4 most is új vonásokat kapott, amelyek tovább erősítik a bevezetéskor megszavazott stílust. A megújult külső különösen az orr-részen látszik, és egyszerre kölcsönöz az autónak eleganciát, erőt és dinamizmust. Ezzel párhuzamosan a belső kialakítás is továbbfejlődik. Változtak a burkolatok, néhány kárpitelem szemcsézése és a fordulatszámmérő a műszerfal közepére került.

A C4 új benzinmotor-kínálattal áll elő. A BMW Csoporttal közösen fejlesztett motorok, a nagyobb teljesítményű, gazdaságosabb és környezetkímélőbb VTi 120 és THP 150 változatok szintén újfajta vezetési élményt nyújtanak.

A HDi motorok kínálata még csábítóbb, ráadásul több változatuk is elnyerte a Citroën Airdream minősítését. A 2 literes HDi motor a motorcsaládból elsőként teljesíti a leendő Euro V norma kritériumait. A technológiai újításoknak - például a nagyon alacsony gördülési ellenállású gumiabroncsoknak - köszönhetően a 92 és a 110 lóerős HDi motorok kézi és szekvenciális váltóval szerelve sem haladják meg a 120 g/km-es CO2-kibocsátási szintet. A telematikai és audiokínálat egy második navigációs rendszerrel, a Bluetooth funkcióval összekapcsolt MyWay-jel és a hordozható rendszerek csatlakoztatásának lehetőségével gazdagodik.


A C4 az összes olyan szolgáltatást megőrzi, melyeknek köszönhetően a kényelem és a biztonság terén példaértékűvé vált szegmensén belül. Ilyenek például a kétfunkciós kanyarkövető xenon-fényszórók, a véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a rögzített közepű kormánykerék vagy akár a visszagurulás-gátló rendszer.

Az új C4 ötajtós és kupé változatai erőteljes stílust, dinamizmust és eleganciát sugároznak. Új lökhárítója egyetlen légbeömlőt foglal magában, amely egybeolvad az új, domború motorháztetővel. A motorháztető egyszerre kerekded és izmos formája erőt, robusztusságot sugall, valamint jobb útfekvést kölcsönöz az autónak. A dupla nyilazással díszített hűtőrács új hajlatai, melyeket az új C5 inspirált, tovább emelik az összkép eleganciáját. A különösen a csúcsváltozatok első ködfényszóróinak buráin alkalmazott krómozott díszítések még egy csipetnyi eleganciával gazdagítják az összhatást. A túlnyúlások nélküli hosszúság mintegy 15 mm-rel nőtt, így az ötajtós változat hosszúsága immáron 4,275 m, a kupéé pedig 4,288 m.

A belső helykínálat továbbra is a szegmens egyik legjobbja, különösen a könyökmagasságban mért 1,44 m-es elülső és 1,43 m-es hátsó szélességnek köszönhetően, ami az utasok szempontjából egyet jelent a fesztelenséggel. A 2 karosszériaváltozat utasai számára továbbra is ugyanakkora belső tér áll rendelkezésre.


Csakúgy, mint a múltban, a C4 egyik nagy erénye ma is az, hogy az okosan kimért rásegítéssel társuló, pontos kormánymű, a gondosan beállított felfüggesztések geometriája és a felfüggesztés alkotóelemeinek tervezése (rugók, lengéscsillapítók) pontos vezetést, és az ebben a szegmensben ritkán tapasztalható élményt biztosít.

Az EuroNCAP tesztjein az ötajtós C4 kiváló eredményt ért el: frontális ütközésnél 5 csillagos, gyermekbiztonságból 4 csillagos, gyalogosvédelemből 3 csillagos minősítést kapott. E három kategóriában jelenleg a kis családi autók (Small Family Cars) közül az új C4 büszkélkedhet a legjobb minősítéssel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.