Lefújták

Osztrák és német kulturális fesztiválok és intézmények is veszélybe kerültek

Az áradások áldozatává vált a 2013-as hallei Händel Fesztivál is. A június 6. és 16. közöttre tervezett programsorozat lefújása mellett döntöttek.

2013.06.05 14:20MTI
Fotó: MTI

A németországi árvízhelyzet miatt a szervezők lemondták a Meisseni Irodalmi Fesztivált, a hallei Händel Fesztivált, áthelyezik a ludwigshafeni Német Filmfesztivált, valamint a víz megrongálta a hallei művészeti főiskolát és Ausztriában a salzburgi Landestheatert is.

Az áradások áldozatává vált a 2013-as hallei Händel Fesztivál. A június 6. és 16. közöttre tervezett programsorozat lefújása mellett döntött a fokozott árvízhelyzet miatt Bernd Wiegand hallei főpolgármester és Reiner Haseloff, Szász-Anhalt tartomány kormányfője.

Georg Friedrich Händel (1685-1759) barokk zeneszerző szülővárosába és környékére mintegy negyvenezer látogatót vártak több mint harminc helyszínre, a programsorozatban számos nemzetközi sztár közreműködött volna. A fesztivál honlapján hirdetettek alapján a megvásárolt jegyek visszaválthatók.

A Saale folyó a hallei Burg Giebichenstein Képzőművészeti és Design Főiskolát sem kímélte. Az intézmény közlése szerint több millió eurós károk keletkeztek, amikor a több mint négyszáz segítő munkája ellenére betört a víz a kampusz épületébe.

Szintén elmarad a Meisseni Irodalmi Fesztivál. A szervezők közlése szerint a városban minden erővel a víz elleni harcra akarnak koncentrálni, ezért pontosan egy évvel elhalasztják a programsorozatot, így 2014. június 5. és 9. között rendezik csak meg.

A tervezett több mint ötven helyszín felét közvetlenül érinti az Elba áradása. A városvezetőség szerint hasonló mértékű árvízre számítanak, mint 2002-ben.

Más helyszínre költözik a június 13-án kezdődő Német Filmfesztivál: a megszokott ludwigshafeni szigetparkból egy szomszédos luitpoldhaveni területre kerül. Ha a parkról a kezdésre vissza is vonulna a víz, kétséges marad, hogy használható-e a terület a kidőlt fák vagy a fellazult talaj miatt.

Michael Kötz fesztiváligazgató szerint pontosan kezdődik majd a fesztivál, addigra rekordgyorsasággal felállítják a sátrakat. Ez a kilencedik ludwigshaveni filmfesztivál, az elmúlt évben ötvenezer látogatót vonzott.

A Bécshez közeli Klosterneuburgban lévő Essl Múzeum is zárva tart az árvízhelyzet miatt és elhalasztották a Tim Eitel alkotásaiból összeállított Besucher című kiállítás kedd estére tervezett megnyitóját is. Karlheinz Essl gyűjtő elmondta, a vernisszázst június 18-án, a Sommerbilder című kiállítás megnyitásakor pótolják.

A salzburgi Landestheatert sem kímélte a víz: bár a Salzach folyó vízállása már csökkent, kedden mégis betört a talajvíz a színház süllyesztőjébe, megkárosítva a forgószínpad hajtóművét. A Greek című opera helyett ezért a Blues in Berg című balettelőadást tartották meg, amelyhez nincs szükség a forgószínpadra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.