Kollaboránsnak hitte, pedig ártatlan volt

Bevallotta, mégsem ítélhetik el a gyilkost

Lelőtt egy, a háza bejáratánál álló férfit egy 31 éves holland nő, és a gyilkosságot be is vallotta - csakhogy időközben eltelt 65 év. Ráadásul a nő tévedésből lőtt.

2011.06.10 14:29ma.hu

Január elsején különös vallomással jelentkezett a hollandiai Leiden városának polgármesterénél egy 96 éves asszony: egy levélben arról tájékoztatta Henri Lenferinket, hogy 1946-ban lelőtt egy férfit, akiről utóbb kiderült, ártatlan volt. Atie Ridder-Visser vallomását hitelesnek minősítették, ám mégsem lehet őt megbüntetni.

Ridder-Visser 1940-45-ig a hollandiai ellenállás egyik tagja volt, és amikor a náci megszállás után egy évvel bekopogott hozzá Felix Gulje, meg volt róla győződve, hogy a férfi is a német megszállókkal kollaborál. Ezért lőtte le, ám később kiderült, hogy a férfi nagyon is a hollandok oldalán állt: üldözött zsidókat bújtatott, és volt, akin pénzzel segített menekülés közben.

A polgármester meglepődött a különös vallomáson, ám a jogászokkal történt egyeztetés után végül most közleményt adott ki: túl sok idő telt el a gyilkosság óta, így Atie Ridder-Visser feloldozást kap tévedésből elkövetett bűne alól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.