Megmenthette volna a volt kormányszóvivőt?

"Pocsék, hogy elmentél" - Gyurcsány sosem tudta meg, mit akart kérni tőle Daróczi

Időpontot kért halála előtt nem sokkal a volt miniszterelnöktől Daróczi Dávid - Gyurcsány Ferenc azonban a villájában kiütött tűz miatt későbbre halasztotta a találkozót. Már soha nem kerülhetett rá sor...

2010.04.16 07:30ma.hu

Gyurcsány Ferenc több helyen is elmondta már, nagyjából egy héttel a halála előtt Daróczi Dávid volt kormányszóvivő időpontot kért tőle. Éppen a találkozó napján keletkezett azonban tűz a volt kormányfő villájában, aki elhalasztotta a találkozót. Sajnos már nem derült ki, mit szeretett volna kérni Daróczi Dávid.

Ezzel kapcsolatban sógoránál, Batiz Andrásnál a 168 óra riportjában kérdeztek rá, de ő megkerülte a választ, mondván: az élőről, és ne a halottról írjanak, ne görgessék tovább a találgatásokat. Bizonyosra vehető, hogy nem a kormányszóvivői posztra való visszatérésről lehetett szó, hiszen maga Gyurcsány mondta korábban Daróczinak, hogy nélküle el sem tudják képzelni a kormányzati munkát.

A volt kormányfő elmondta: voltak terveik arra nézve, hogy újrakezdik a munkát, Daróczi akkor azt mondta, ő is vele tartott volna, és hiányzott volna is, ha nem. Gyurcsány Ferenc volt kormányszóvivője búcsúztatásán úgy fogalmazott: "Áldjon meg az ég, már most is hiányzol". Majd azzal folytatta: "El kell köszönnünk, Joci. Pocsék, hogy elmentél, lett volna még dolgunk. Barátokkal, a kedvessel, a családdal" - ezzel ugyancsak a közös munkára utalt Gyurcsány, aki a munkán kívül Jocinak hívta Daróczi Dávidot és baráti kapcsolatot ápolt vele. Lehet, hogy Daróczi rábízta volna a titkát - adta hírül a Napi Ász.

Az egykori kormányszóvivőt tegnapelőtt, április 14-én délután helyezték örök nyugalomra a Csepeli Köztemetőben.

A ravatalnál Gyurcsány Ferenc - szavai szerint - "jó barátjaként" búcsúzott egykori szóvivőjétől. Hangoztatta, hogy "Joci", ahogy maguk között mindig hívták, a csepeli cigánydombról, egy putriból indult, és felküzdötte magát a Parlament legszebb szobájáig, a legmagasabb közjogi szintre.

A volt miniszterelnök úgy fogalmazott: ez a fiatalember, aki cipelte a szegénységnek és a tehetségnek, a cigány kisebbségi életnek, és nem egyszer a megvetésnek az iszonyatos terhét, szerette a hazáját, bízott benne.

Azért küzdött, hogy jobb legyen a nyomorultnak, a szegénynek, hogy mindenki vállalhassa magát, azt, hogy honnan jött, és ezt tartotta maga előtt kormányszóvivőként is.

Daróczi Dávidot mintegy három-négyezren búcsúztatták, de a szertartásnak csak bizonyos részei voltak a sajtó, valamint a nem hozzátartozók és közeli barátok számára.

A ravatalozóban tartott szertartást követően a cigányzenekar eljátszotta a magyar himnuszt. Végül egy nemzeti lobogót tartó fekete ruhás férfi vezetésével kísérték utolsó útjára Daróczi Dávidot.

Daróczi 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be.

A volt kormányszóvivő április 2-án éjjel, egy budapesti Andrássy úti lakásban vetett véget életének. Halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Hitvesként búcsúzott szerelmétől Liptai Claudia

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.