Tíz éve nem jár emberek közé...

Havas Henrik: Mániás depressziós vagyok

Szakmai sikere vitathatatlan, magánemberként viszont Havas Henrik is küzd a saját démonaival - Helyében talán legtöbben titkolnák pszichés problémáikat, ő azonban most nyíltan beszámolt róluk...

2009.09.03 08:20

Havas Henriket nem egy ember kérte fel, hogy írjon róla könyvet - A Tanár úr elmondása szerint politikus, megasztáros, sőt, egy életfogytos rab is megkereste ezzel - mitagadás, furcsa, ha az ember kezét egy többszörös gyilkos szorongatja - véli Havas Henrik a Star magazinban.

Belátja egyébként, hogy manapság nem túl jövedelmező könyvet kiadni. Hiszen míg korábban, a Kelemen Anna életéről szóló kötet hatvanezres példányszámban fogyott, Molnár Anikó könyvéből viszont eddig csak tizenötezer kelt el. Ami nem annak köszönhető, hogy ő kevésbé érdekesebb személy: egyszerűen válság van - szögezte le Havas a Star magazinban.

A riporter azonban most is dolgozik egy köteten, mely ténylegesen életfogytiglanra ítélt rabokról szól majd. Csak a válság után szeretné kiadni, a téma nagyon izgalmas és tele lesz a könyv meghökkentő esetekkel.

Havas Henrik az idén húszéves Nap tévéhez fűződő viszonyával kapcsolatban a Star magazinban elmondta: 1986-ban ismerkedett meg Forró Tamással, a Magyar Rádióban, s a tévé nélkül csináltak mindketten karriert Első kézből című műsorukkal.

A Nap tévé volt élete első olyan állomása, ahol nem állítottak semmilyen szabályt eléjük. Kelet-Európa első független televíziója volt ez, amikor még itt voltak az oroszok, és nem volt szabad választás sem.

Gátlástalanul kérdezhettek, és meg is tették - vélekedett Havas Henrik a Star magazinban, aki hozzátette: első millióit tagadhatatlanul ennek az időszaknak köszönheti. Forró üzleti érzéke és az újságírói tehetsége is kellett ehhez.

Havas Henrik úgy érzi, ma többet dolgozik, mint valaha, noha már hatvanéves. Két televízióban, egy rádióban és a világhálón is ténykedik, szeptembertől ráadásul újra hozzájön a tanítás.

A ripoter egyébként nagyon büszke unokáira - elámul rajta, milyen kifejezéseket ismer már a nagyobbik kislány. Szülei erre úgy reagáltak, hogy ne csodálkozzon, hiszen a kicsi mindig a nagyapján lóg!

Szakmai téren a Táncsics Mihály-díjra a legbüszkébb, és arra, hogy annak idején mert váltani: a Volánnál dolgozott, majd a Magyar Rádió hírszerkesztője lett - mondta el Havas Star magazinban.

Hozzátette, hogy ez annak idején komoly anyagi áldozattal járt, hiszen utóbbi helyen a fizetése sokkal kevesebb volt. Büszke a feleségére is, aki ebben a helyzetben is kitartott mellette, hogy követhesse az álmait.

Havas Henrik a Star-nak elmondta: szerinte az ő erőssége és gyengesége is abban rejlik, hogy a magánéletben hasonló, mint a tévében. Életéhez azonban hozzátartozik egy betegség is, ami végigkíséri.

Mániás depressziós, melyet különösebben nem is akart gyógyíttatni. Egy alkalommal esett át gyógyszeres kúrán, emiatt már nincsenek pánikrohamai. De végérvényesen nem gyógyult meg - vallotta be a Tanár Úr.

Havas a Star-ban elmondta: sokak szerint igazán nagy teljesítményekre csak mániás depressziósok képesek. Azok, akik ilyen betegséggel küzdenek, minden feladatukat kényszeres aprólékossággal végzik.

Talán azért viszonylag tünetmentes a betegsége, mert nem volt ideje igazán arra, hogy átengedje magát neki - vélekedett a Star magazinban Havas Henrik.

A Tanár Úr elmondta: egy dolog az, ami zavarja őt a "havashenrikségben". Tíz éve nem jár emberek közé.

Ennek oka, hogy amikor annak idején kiment a Magyarország-Svédország meccsre, méterenként állították meg az emberek, hogy megveregessék a vállát vagy fotózkodhassanak vele.

Eldöntötte: többet nem megy ilyen eseményekre. Színházba sem tud úgy elmenni, hogy a közönség a szünetekben ne vele foglalkozzanak az emberek.

Az utcán kedvesek vele az emberek, de számtalan esemény kimarad az életéből, melyen szívesen ott lenne, de mivel nem tud maradéktalanul rájuk koncentrálni, el sem megy - vallotta be Havas Henrik a Star magazinban.

Havas Henrik: Imádjuk egymást! 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.