A görög bíróságok nem kivételeznek

Meghalt a vádlott? Nem baj, akkor is elítéljük!

Áramlopáson kaptak egy 3 gyermekes apát, ezért bírósági eljárás indult ellene, de mire az ítélethirdetésre sor került volna, a férfi meghalt. A bíróságot viszont nem érdekelte ez az aprócska tény: elítélték a halottat.

2015.04.30 08:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Kittisak

A görög igazságszolgáltatás elől nincs menekvés, nem hatja meg őket olyan "gyenge kifogás", mint például az, hogy a vádlott már nem is él: a felelősségre vonás alól senki nem húzhatja ki magát. Abszurdnak hangzik, de tényleg ez törént egy 46 éves férfi esetében, aki április 8-án halt meg, de ügyvédje hiába kérte a tárgyalás felfüggesztését, míg bemutatja a halotti bizonyítványt, a szigorú testület elutasította a kérvényt és a síron túl is elítélte a bűnöst.

Az esetről maga az ügyvéd, Christos Bakelas számolt be a görög sajtónak. Mint mondta, a Thesszaloniki-i Rendőrség azért indított eljárást a háromgyerekes apa ellen, mert áramot lopott: korábban az elektromos hálózat üzemeltetője a kifizetetlen számlák miatt lekötötte a drótot a házáról, ám a meg nem nevezett vádlott engedély nélkül rácsatlakozott a hálózatra.

Az ügyvéd a keddi tárgyalást megelőző napon jelentette be a bíróságon, hogy védence időközben elhunyt, egyúttal a tárgyalás és ítélethozatal elhalasztását kérte, míg bemutatja a halotti bizonyítványt. Erre azonban a taláros testület nem adott engedélyt, és a vádlott "távollétében" meghozták az ítéletet, bűnösnek mondták ki a férfit az áramlopásért. Hat hónap börtönre ítélték, de csak felfüggesztettre, így jó magaviselet esetén az áramtolvaj megúszhatja a börtönt - igaz, ez a síron túl nem fog a nehezére esni, aligha követ el több kihágást a szigorú törvényekkel szemben.

Bakelas döbbenten állt a bíróság döntése előtt, azt mondta, praxisa 25 éve alatt még csak hasonlót sem tapasztalt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.