Sosem volt agytumorja a csaló nőnek

Hazudott az egészség-guru: nem is gyógyult ki az agydaganatból

Csalással és hazugsággal tett szert hatalmas vagyonra egy ausztrál wellnessguru, azt állítva, hogy különlegesen összeállított egészséges étrenddel és életmóddal gyógyult meg az agydaganatból - ami viszont soha nem is volt neki.

2015.04.23 18:05ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dream designs

23 éves kora dacára máris tekintélyes vagyont szerzett az egészségügyi bloggerként elhíresült Belle Gibson, a bevételeket legfőképp annak a könyvének az eladása képezte, melyet az egészséges életmódról írt, és arról, hogyan alakította át az étkezését és az életmódját, amitől aztán még az agydaganatot is túlélte és meggyógyult belőle. Az ausztrál nő recepteket osztott meg nemcsak a könyvében, de a honlapján és számos internetes felületen, interjúkat adott, és kiterjedt rajongóhálózattal büszkélkedett a mobilapplikációjának is köszönhetően.

Az újságíróknak számtalan alkalommal mutogatott orvosi feljegyzéseket is - vagy legalábbis olyan dokumentumokat, amelyek leletnek tűntek -, azt bizonygatva, hogy a megváltozott táplálkozásával és az alternatív gyógymódok segítségével sikeresen legyőzte az agydaganatot. Most azonban beismerte, hogy az egész csak hazugság volt, valójában soha nem volt tumor a fejében. A vallomásért cserébe megértést és megbocsátást vár, ám rajongói mellett még a barátai is elfordultak tőle, a könyvkiadó visszavonta a még polcokon álló példányokat a művéből, és már a mobilalkalmazás sem érhető el az online áruházban.

"Az elmúlt két évben minden egyes nap azon dolgoztam, hogy életre hívjak és egyre nagyobbá tegyek egy online közösséget, akik támogatták egymást. Megértem a zűrzavart és a gyanakvást, de azt is tudom, hogy az embereknek szükségük van arra, hogy húzzanak egy határvonalat, ami fölött valamilyen fokú tiszteletet és alázatot tanúsítanak másokkal szemben - és én ezt nem kaptam meg" - panaszkodott a nő, megjegyezve, hogy az önleleplezése utáni reakciók "borzalmasak" voltak.

A közösségi oldalakon ugyanakkor többen felvetették, hogy talán ki kellene vizsgáltatnia magát, mert ez Münchausen-szindrómára utal, egyesek egyenesen szociopatának minősítették, amiért emberek millióit verte át és keltett bennük hamis reményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.