Élve találták a kórházból "elrabolt" kisfiút

Azért lopta el az agydaganatos fiát, hogy megmentse az életét

Nem megölni, épp ellenkezőleg: megmenteni akarja az agydaganatos fiát az az apuka, aki néhány napja valósággal "kilopta" őt egy angliai kórházból. Azt mondja, ott nem tudják meggyógyítani.

2014.08.31 12:27ma.hu

Spanyolországban talált rá a rendőrség az ötéves Ashya Kingre, akit édesapja rabolt el egy angliai kórházból, ahol a súlyos agydaganatos kisfiút kezelték az orvosok. Valójában azonban az édesapa szerint az volt a legnagyobb baj, hogy nem kezelték a gyermeket, csupán az állapotát igyekeztek fenntartani, de ezt gyógyításnak semmiképp sem lehet tekinteni. Erről az 51 éves Brett King egy videóüzenetben beszélt, melyet az egyik fia töltött fel a legnagyobb videómegosztóra, és amelyen a kórházból ellopott kisfiú az ölében fekszik, láthatóan jó állapotban - a körülményekhez képest -, miközben az ágy mellett felállított miniállványról egy infúzió csöpög a testébe.

A brit rendőrség csütörtökön délután adott ki körözést a férfi ellen, amikor a Southamptoni Kórházban észrevették a gyermek eltűnését, majd a kórház biztonsági kameráiból kiderítették, hogy Ashyát a saját apja vitte ki egy kerekesszék vagy egy babakocsi segítségével. Az orvosok elmondták, hogy szakszerű ellátás nélkül a kisfiúnak csak 24 órája lehet az életben maradásra, ennyi ideig működőképesek az őt tápláló csövek elemei.

A gyermek keresésére még a Twitteren is egy külön felhívás indult, főleg miután a rendőrség megtudta, hogy a férfit a feleségével, a 45 éves Naghemeh-vel és hat másik gyermekével együtt előbb egy kompra látták felszállni, amivel Portsmouthból Cherbourgba mentek, majd átlépték a francia határt.

Fotó: YouTube

Szombaton délután a spanyol Malagában találták meg a családot, az apa egy ottani kórházba menekítette a gyermekét, a YouTube-on látható üzenet szerint azért, mert az egyetlen kezelés, ami még esélyt adhatna a fiának, az Egyesült Királyságban nem elérhető, ráadásul a kisfiú kezelőorvosa még meg is fenyegette a szülőket. King úr hallott az úgynevezett proton sugárterápiáról, amely egy nem túl régóta alkalmazott eljárás, ennek használata során a hagyományos sugárterápiához képest sokkal pontosabban lehet irányítani a keskeny sugárnyalábot.

Ezzel csökken a célterület körüli szövetek sérülése és a mellékhatások is enyhébbek, mint a széles körben és régóta alkalmazott sugárkezelés során. Nem véletlen, hogy az esetek nagy részében kifejezetten kisgyermekeknél használják - feltéve, hogy egyáltalán elérhető egy-egy országban. "Egy normál sugárzás behatolna a feje egyik oldalán és kijönne a másikon, közben pedig elpusztít mindent, ami az útjába esik" - magyarázta a kétségbeesett apa. Csakhogy Angliában nem vezették még be ezt a módszert, és amikor King úr felvetette a lehetőséget, a kezelőorvos nemcsak visszautasította a javaslatot, de meg is fenyegette az apát, hogy távoltartási határozatot kér ellenük, haragaszkodik a kezeléshez.

Az apa azt mondta, a kórházban alkalmazott kezelés amolyan "próba-szerencse" alapon történt, de az orvosok állítólag erre azt felelték, hogy ha kétségbe vonja a kórházi kezelést, soron kívüli védelmet fognak kérni a gyermeknek. "Rájöttem, hogy egyáltalán nem beszélhetek az onkológussal, mert akár kérdeznék valamit, akár valamilyen kétely merül fel bennem, ami nincs összhangban az ő elképzeléseikkel, akkor azonnal eltiltanak a fiamtól, ami azt is jelentette volna, hogy a legmélyebb, legsötétebb órában nem lehettem volna vele, hogy vigyázzak rá, és nem lehetett volna ott a feleségem, mert megtiltották volna a belépést is a kórterembe" - magyarázta.

Fotó: YouTube

"Ez egy igazán kegyetlen rendszer, ezért úgy döntöttem, hogy megoldom a proton-terápiát magam. Most meg szinte szökevények vagyunk" - jegyezte meg az elkeseredett apa, akit időközben letartóztattak a spanyol hatóságok, de az ürömbe mégis vegyül némi öröm, hisz időközben Ashya kezelése megkezdődött a malagai kórházban - magánköltségen.

A szombaton egész Európára kiadott elfogadóparancs szerint a gyermek elhanyagolása miatt kellett volna letartóztatni a szülőket, erről azonban szó sincs, és a férfi maga is megdöbbent, amikor meglátta pénteken, hogy az egész világhálón az ő arca kering, és emberrablással, valamint életveszély okozásával vádolják őt és nejét. "Látható, semmi baj nincs a fiammal, ő igazából nagyon boldog, mert kihoztuk a kórházból" - hangzik el a 10 perces videóban. "Már sokkal többet mosolyog és kommunikál velünk."

"A fiam most mosolyog, boldog, és úgy csináljuk a dolgokat, mint egy család. Csak azt akarjuk, hogy hagyják őt békén. Nagyon beteg. Csak kezeltetni szeretném őt. Nem megyek vissza Angliába, ha ott nem adhatom neki azt a kezelést, ami számára a megfelelő. Csak meg akarom gyógyíttatni a fiam!" - mondja Mr. King.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.