Halálra mérgezett rákos sejtek

Végre hatásos eszköz az agydaganattal szemben

Bárhol is csap le a rák, az komoly kihívást jelent a szervezetnek. Talán sehol sem tud olyan keveset tenni az orvostudomány a gyógyulásért, mint az agyban felbukkanó daganatok esetén. Mostanáig.

2014.10.27 17:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

A rákos megbetegedések egyik leginkább rettegett formája az agyat érinti. Az igen nehezen kezelhető tumorok gyorsan tejednek és hamar leépítik az emberi szervezetet, így sebészeti eltávolítások különösen nehéz, többnyire lehetetlen feladat. De talán nem is ennek kellene lennie az üdvözítő megoldásnak, állítják a Harvard Stem Cell Institute kutatói. A szakemberek ugyanis előálltak egy új módszerrel, mellyel az őssejteket hívják segítségül, hogy rejtett módon cytotoxinokat csempésszenek a tumorokba.

Minden élő sejt számára mérgező a cytotoxin, de az elmúlt évtizedekben lezajlott orvosi kutatásoknak köszönhetően sikerült felfedni annak módját, miként lehet a mérget célzottan, meghatározott tumorsejtek ellen használni. Voltaképp arról van szó, hogy a cytotoxin csak a rákos sejtbe lép be, annak speciális felületi molekulái alapján azonosítva a célsejtet. Mihelyst megtörtént az "invázió", a méreg leállítja a protein termelését, ezzel pedig a sejt halálát okozza.

A vérrák bizonyos típusai ellen a cytotoxinok kifejezetten hatásosnak bizonyultak. De amikor nagyméretű tumorokkal kell szembeszállni, már nem olyan hatékonyak. "Ezeknek a szereknek a java rövidéletű, nem megfelelő a tumoron keresztül való célba juttatásuk, ráadásul az agyba szállításuk a vér-agy határ miatt meglehetősen nehéz" - sorolta a kihívásokat Dr. Khalid Shah, a tanulmány vezető szerzője, idegkutató. Röviden: a testbe injekciózott cytotoxin nem végez az agytumorral és a közvetlenül az agyba injekciózott méreg sem hozta a kívánt hatást a múltban.

Méregtermelő őssejtek (kékkel) harca a tumorral (zölddel) - forrás: Harvard Stem Cell Institute

Szállítmányozás
Mit lehet tehát tenni? Shah a cytotoxinok célba juttatásának egy jobb módszerével állt elő: belecsomagolta őket őssejtekbe. Kutatócsapatával ezeket a pici építőköveket gyakorlatilag méreggyárrá alakította, melyek nem csak, hogy hordozzák a cytotoxint, de rejtve célba is tudják juttatni. Ezzel egy csapásra megoldódott az élettartam problémája. Ha az őssejteket közvetlenül a tumorhoz el lehet juttatni, akkor pedig nagyon hatékonyan rágják át magukat a rákos sejteken.

Ám a "méregszállító-rendszer" működéséhez először azt kellett elérni, hogy a cytotoxin ne végezzen az őt szállító őssejttel. Ennek érdekében mutációnak tették ki hordozóját, mely képessé vált megakadályozni a méreg sejtmagban való aktiválódását. Genetikai kódjának további módosításával a méreghordozó őssejtek el is tudják rejteni gyilkos tartalmukat a rákos sejtek elől. És egy utolsó programozással a célt kis beléjük kódolták: a cytotoxinok mind az EGFR (epidermal growth factor receptors) mind az IL13RA2 ( interleukin-13 receptor alpha 2) elérésére képesek. Előbbi a legtöbb tumorban megtalálható általános receptor, utóbbit az agytumorok javában lehet megtalálni.

Egerek a tudomány szolgálatában
Őssejtjeik rákgyilkos képességeinek tesztelése céljából a kutatók agytumoros egereken tették próbára új fegyverüket. Az érintett rágcsálók 70-75 százalékának négyes stádiumú tumorja volt, melyeket megoperáltak. A tumor jelentős részét eltávolították, így elő tudták állítani az emberi kezelés során jellemző állapotot. A tumor helyére speciális, a fent említett mérget tartalmazó őssejteket telepítettek, majd nyomon követték ezek tevékenységét. Összességében megállapíthatták, hogy a cytotoxin végzett a rákos sejtekkel és mérhető módon megnövelte az egerek túlélési esélyét.

A jövőben ez akár a rákos megbetegedések kezelésének személyre szabott módját is elhozhatja. Minden tumor más és más receptorokkal rendelkezik, így, ami hatékony lehet az egyik esetben, kevésbé vagy egyáltalán nem használható egy másik beavatkozásnál. Ha azonban tudjuk, milyen rákkal állunk szemben, annak megfelelően lehet programozni a kezelést nyújtó őssejteket is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.