Két éve hitték halottnak

Rutinellenőrzésen csípték el az eladósodott "hullát"

Adóssága már az egekbe szökött, ezért 2013-ban úgy döntött a férfi, hogy megrendezi a saját halálát. Így is történt, a hatóságok is holtnak hitték, mígnem a minap fenn nem akadt egy rutin közúti ellenőrzésen.

2015.03.24 08:00ma.hu
Fotó: Buncombe Megyei Seriffhivatal

Két évvel ezelőtt mindent alaposan kitervelt: elutazott Venezuelába, ahonnan már nem tért vissza, családja pedig meggyászolta annak rendje-módja szerint. A hivatalos verzió szerint a 62 éves floridai üzletember valamilyen betegséget szedett össze, abba halt bele, de a boncolásra már nem kerülhetett sor, mert elhamvasztották a tetemet. Jose Lantigua akkoriban, 2013 nyarán már nyakig ült az adósságokban, a tulajdonában lévő bútorgyártó cég már 8 millió dolláros tartozást halmozott fel, így nem csoda, ha néhány biztosító - amelyeknél életbiztosítást kötött a férfi - fölöttébb gyanúsnak találta a váratlan és furcsa körülmények közepette bekövetkezett halálesetet.

Ám hiába indítottak vizsgálatot, Lantiguának tényleg semmi nyoma sem volt, ezért végül néhány társaság kifizette a biztosítási összeget és beletörődtek, hogy a férfi tényleg meghalt - igaz, a kétely továbbra is több biztosítónál ott maradt, hogy a halotti anyakönyvi kivonatot meghamisították. Ez utóbbi vádra végül egy floridai bíró mondta ki a döntő szót, szerinte nem lehetett megállapítani, hogy a papírok eredetiek-e vagy hamis adatokat tartalmaznak, így a hosszúra nyúlt csatározás - melyet az "elhunyt" fia folytatott a biztosítási pénzekért - végleg lezárult.

A fordulat akkor következett be, amikor már senki nem is számított rá: a hétvégén Lantigua vidáman autózott Észak-Karolinában, amikor egy rutin közúti ellenőrzés során leintették őt a rendőrök. A kocsiban az "özvegye", Daphne Simpson is ott ült, és a rendőröknek nem kellett orvosi végzettség, hogy megállapíthassák, Lantigua egyáltalán nem tűnik halottnak. Egyelőre az ügyészség nem tudja biztosan, vajon az asszony mindvégig tisztában volt-e azzal, hogy a férje életben van, vagy csak az utóbbi időben szembesült a váratlan feltámadással, ám most hosszabb időre lesznek kénytelenek elbúcsúzni egymástól: Lantigua aligha úszhatja meg két évnél rövidebb büntetéssel a nagy összegű csalást.

A férfi jelenleg a floridai hatóságok vendégszeretetét élvezi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.