Gájer Bálint lett a közönségkedvenc

A Dal: mit keres a Passed a döntőben?

A zsűritagok sem hagyták szó nélkül, hogy a Passed ugyan fejlődött az elődöntő óta, de még mindig hamis, mégis egyenes ágon juttatták őket a döntőbe, amivel jókora vihart generáltak a közösségi oldalon.

2015.02.22 08:11ma.hu
Passed (Fotó: A Dal 2015)

Semmi meglepő nincs abban, ha egy versenyen a kiesők rajongói nem értik az eredményt és háborognak, hogy miért a másik jutott tovább. Ám amikor a zsűri is úgy véli, hogy egy adott produkció több sebből vérzik és a közönség is gyengének találta, majd az értékeléssel szöges ellentétben kapják a magas pontokat, amivel a biztos továbbjutók közé ugranak, akkor bizony sokak fejében felmerül a kérdés: "miért?"

Így történt ez A Dal második középdöntőjében is, amikor szinte pontosan egy hónappal az első bemutatkozása után ismét színpadra lépett a már előzőleg is szörnyű hamisan működő Passed, és bár el kell ismerni, hogy valóban javult valamit az összhang, azért a zsűri által adott négy darab 9 pont több mint túlzás.

Főleg ha összehasonlítjuk olyan előadókkal és olyan produkciókkal, melyeket a szóbeli értékelés során a jellemzően két-két megszólaló zsűritag inkább dicsért, mintsem kritizált, a pontokban meg aztán pont az ellenkezője mutatkozott meg. Az már csak hab a tortán, hogy "egészen véletlenül" pont a közönség által az egyik leggyengébbnek ítélt és erőteljesen kritizált Passed volt az egyetlen, amelynek produkciója után nemcsak ezen az estén, de A Dal eddigi öt adása során is egyedüliként nem kettő, hanem mind a négy zsűritag elmondhatta a véleményét. Egy újabb "miért?"...

A Mesmerise mindenesetre így a zsűrinek köszönhetően olyan magas pontszámot kapott, hogy egyenes ágon jutottak be a döntőbe - a közönség 7 pontjával 43-ra egészült ki a zsűritagok 4x9 pontja -, Rákay Philip "zenei start-up"-nak nevezte a különleges hangzásvilágú dalt, és zsűritársaival ellentétben szerinte az sem baj, ha az énekesnő hangja teljesen bizonytalan, "májusig még van idő" - jelentette ki.

Pontszámban őket csak Wolf Kati tudta megelőzni, aki a zsűritől és a közönségtől összesen 44 pontot kapott és számos dicsérő szót, no meg két 10 pontot is, de nála legalább a zsűri és a közönség pontozása nagyjából összhangban volt. Nem úgy Ív esetében, akinél még a zsűri is erősen széthúzott: a Fire című dalt Rúzsa Magdi a maximálisan adható 10 ponttal jutalmazta, míg Rákay Philipnél ugyanez csupán 7 pontot ért, akárcsak a közönségnél. A tüzes dalt Csiszár Jenő is némi képzavarral élve "fékezett habzásúnak" érezte, de a 41 pont elég volt a harmadik helyhez, az pedig a biztos továbbjutáshoz a döntőbe.

A műsor hivatalos közösségi oldalán olvasható kommentek szerint a vigaszágra várók közül nem a negyedik helyre csúszott Other Planet vagy az ötödik Oláh Gergő kiesését fájlalták a legjobban a nézők, bár tény, hogy nekik is jutott némi szurkolótábor. Nem, a kommentelők véleménye alapján a vigaszági közönségszavazás idején még sokan számíthattak arra, hogy Dallos Bogi lesz a befutó, aki a pontozásban Gájer Bálinttal holtversenyben a hatodik helyen végzett, 38 ponttal.

A közönségtől ők mindketten 8-8 pontot kaptak, és nemcsak ez a közös bennük, hanem az is, hogy mindketten hozzányúltak a dalukhoz, némiképp "lazítottak" az elődöntőben hallott verzión. Ám míg ez Bogi dalában hátrányt jelentett, a kamaszos bájhoz közelebb kerülve épp a dalától és annak jellegétől eltávolodott, addig a swing hazai koronázatlan királyánál az amúgy is pörgős dal még sodróbb lendületet kapott.

A nagy népszerűség ellenére még így is sokakat váratlanul ért a vigaszágon negyedikként továbbjutó versenyző nevének elhangzása. A rend kedvéért azért itt említenénk meg Szűcs Gabit és Éliás Gyula Jr.-t, akik szintén vigaszágon reménykedtek a továbbjutásban, de az előzőleg kapott közönségpontok alapján nekik vajmi kevés esélyük lett volna az extra szavazatokra, kiesésük sem okozott nagy felzúdulást.

Annál nagyobb ováció fogadta viszont Gájer Bálint sikerét, akinek továbbjutását a zsűri már kevésbé szerette volna: Csiszár Jenő inkább Las Vegasba küldené, nem pedig Bécsbe, Rúzsa Magdi pedig legközelebb egy kicsit utánanézhetne legalább a középdöntőbe jutott előadóknak annyira, hogy ne kezdjen olyan dolgot javasolni - egész estés revü ilyen dalokból -, ami már jó ideje fennáll és sikeresen működik.

Mindenesetre ezzel összeállt a jövő heti döntő mezőnye, február 28-án este eldől, ki lesz az az egy, aki májusban a nemzetközi zsűri előtt is képviselheti Magyarországot. A döntőbe jutott versenyzők névsora: Csemer Boglárka "Boggie", Gájer Bálint, Ív, Mujahid Zoltán, a Passed, a Spoon, Szabó Ádám és Wolf Kati.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.