Csiszárnál is befigyelt a plüssfaktor

A Dal: kezd belerázódni a zsűri és a közönség is?

Dicséretet kapott a közönség a zsűritől a pontozásért, bár ami a saját pontjaikat illeti, időnként zavar került az erőbe. A harmadik elődöntővel teljessé vált a középdöntő mezőnye.

2015.02.08 08:13ma.hu

Dicsérettel ért véget A Dal elődöntőinek sora, igaz, ezúttal a nézők kapták, mert a zsűri, azon belül is Rákay Philip úgy érezte, hogy végre olyan pontokat adtak, amilyeneket kellett. Mi inkább úgy fogalmaznánk, hogy most először álltak legközelebb egymáshoz a nézői és a zsűri által adott pontok, bár helyenként voltak vitatható és érthetetlen pontok, de ezt tudjuk be annak, hogy a zene területe már csak ilyen szubjektív műfaj, nem tetszhet mindenkinek ugyanaz. Persze az is tény, hogy az utózöngéket nézegetve most találjuk a legkevesebb negatív véleményt, amiből két dologra lehet következtetni: vagy tényleg a három elődöntő legerősebb fordulója zajlott le most, vagy a sopánkodó sereg végleg ráunt a műsorra és ezt a részt már meg se nézte.

Hogy ki melyikre tippel, azt az egyéni belátásra bízzuk, némi szubjektivitással mi mégis azt mondanánk, hogy ezúttal valóban több erős produkciót láttunk, mint az előző körökben. A show-t Péter Barbara nyitotta, de a kezdés még nem alapozta meg a később látható-hallható színvonalat, nem is csoda, hogy mind Csiszár Jenő, mint Pierrot eléggé lehúzta a dalt mind szöveges értékelésben, mind pontszámokban. Egysíkú volt, a végére elfárad az ember füle - fogalmazott Pierrot, Csiszár Jenő pedig a jelmez mellett sem tudott szó nélkül elmenni, amit állítólag egyenesen a NASA központjából hozatott az énekesnő és csapata, de Jenő inkább bezáratta volna a vámhivatalt, ha tudja, hogy ilyen szörnyű ruhákat akarnak behozni.

Mujahid Zoli már több dicséretet kapott és a pontok is sűrűbben röpködtek, de a kritika őt sem kerülte el: Rúzsa Magdi szerint most nem sikerült megugrani a saját maga által már évekkel ezelőtt magasra tett lécet, Philip pedig a túl széles, már-már pantomimba hajló gesztikulálást kifogásolta, mondván, aki úgy tud énekelni, mint Zoli, annak ezekre nincs szüksége. Erős széthúzás volt az őt követő Proof of life produkcióját követően is a zsűritagok közt, ketten 9 pontot adtak, ketten viszont csak 6-ot, noha azt mindkét felszólaló kiemelte, hogy a banda mennyire új színt és új stílust hozott be a show-ba.

Az áttörés akkor jött el, amikor Csemer Boglárka, alias Boggie lépett színpadra, és mindenféle látványos showelem nélkül, szinte végig egy helyben állva előadta a háborúk ellen felszólaló dalát. Bár Philip bevallotta, hogy a háborúellenesség, meg a világbéke még mindig közhelyesen hangzik, igenis létjogosultsága van az efféle daloknak, az meg csak hab a tortán, hogy Boggie-ból sugárzik valami olyan tisztaság és harmónia, amit sok híres énekesnő egy életen át keres a színpadon és mégsem találja meg. Rúzsa Magdi annyira zavarba jött a daltól, hogy a végén azt mondta, akár most itt felállhatna és hazamehetne, mert az eredeti célt, nevezetesen hogy megtalálják az Eurovízióra küldendő dalt és annak előadóját, azt teljesítették: ez az a dal.

Szintén különleges stílust jelenítettek meg a színpadon és az egész mezőnyben "a fiúk, akik mindent a szájukkal csinálnak", de a Fool Moon ezúttal a közelébe sem került a tavalyi 2. helyezésnek: az előző évi varázslatot nem sikerült elérniük Rúzsa Magdinál, Csiszár Jenő pedig legfeljebb egy showműsor sztárvendégeként tudja őket elképzelni, nem egy dalverseny indulójaként. A kapott 32 ponttal már itt, a dalok bemutatkozásának felénél sejteni lehetett, hogy legfeljebb vigaaszágon juthatnak be, de a műsor végén már biztossá vált, hogy még ott sem, így az acappella-csapat álma idén már az első fordulónál véget ért.

Keresztes Ildikó is nehéz témához nyúlt, ő a Hazám hazád című dalában a kivándorlás kérdését feszegette, ami ugyan tetszett a zsűrinek, de többen is úgy érezték, hogy a 3 perc kevés volt ahhoz, hogy igazán kifejtse a mondandóját, túlságosan tömör lett a szöveg és így egy csomó kérdőjel maradt a dal végére.

Nem volt kérdés viszont Gájer Bálint továbbjutása, aki a That's how it goes című vadonatúj slágerével egy kicsit a 30-as évek gengsztervilágát, meg egy kicsit a Maszk című film hangulatát is felidézte. "Te mindent tudsz erről a műfajról, és te nyavalyás, még jól is áll neked!" - feddte meg tréfásan az énekest Pierrot, majd így folytatta: "ráadásul ez a dal a maga nemében tökéletes, ebbe nem lehet belekötni". Csak afelől voltak kétségei, hogy vajon jót tesz-e nekünk, ha egy ilyen stílusú, kicsit múltidéző, kicsit amerikai gyökerű szalonzenével állunk ki Európa színpadára - de ha a közönségnek nincs ellenvetése, akkor neki sincs - mondta.

Alaposan megosztotta viszont a zsűrit az Other Planet nevű csapat, melynek tagjai egy kicsit Verve-ös, egy kicsit Chris Isaac-es stílusú dallal indultak a versenyben. Csiszár Jenő nagyon lelkes volt a szám meghallgatása után, ami a pontjaiban is megnyilvánult, két társával együtt 10-10 ponttal jutalmazták a produkciót, Pierrot azonban elégedetlen volt mind a dallal, mind az előadásmóddal, és nem titkolta azt a félelmét, hogy szerinte nagyon ciki lenne, ha a dal meghallgatása után bárki is azt mondaná Bécsben, hogy ez koppintás. Az ő 5 pontja éles ellentétben állt a másik három 10 ponttal, a nézők ezúttal a kettő közt helyezkedtek el félúton, 7 pontra értékelték a bandát és dalát.

Viták kereszttüzében készült a szombati bemutatkozásra Wolf Kati, akinek ugyan a dalával semmi gond sincs, ugyanakkor nagyon sokan megkérdőjelezték, hogy van-e joga olyasvalakinek elindulni ezen a versenyen, aki egyszer már kijutott a műsorral az Eurovízióra. A verseny szabályzata mindenesetre nem tiltja, csak sokak etikai érzékét sérti, hogy úgy érzik, Kati már megkapta ezt a lehetőséget, most már ne akarja mások elől elhappolni. Mindenesetre most az énekesnő továbbjutott a középdöntőbe, így akövetkező néhány hét alatt kiderül, másodjára is sikerül-e neki az, ami négy éve egyszer már sikerült.

Az est és egyben a 30 elődöntőbe jutott mezőny utolsó bemutatkozója a csak nemrégiben megismert Spoon nevű együttes volt, akik néhány hete az X-Faktor 6. helyéig jutottak a rajongóknak köszönhetően, a plüssfaktor viszont most nemcsak a közönséget, hanem a zsűrit is meggyőzte, akik ráadásul annyira lelkesek voltak, hogy kifejezetten Eurovízió-kompatibilisnek titulálták a dalt. Ennek ellenére ők is csak a vigaszágas továbbjutásban reménykedhettek, miközben a Kiscsillag szórakoztatta a közönséget, és kérésük meghallgatásra talált, Boggie, Wolf Kati, az Other Planet, Gájer Bálint és Mujahid Zoli mellett ők lettek a hatodik továbbjutók a jövő héten kezdődő középdöntőkbe.

Spoon (Fotó: A Dal)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.