Pierrot ismét keményen lepontozott

A Dal: volt némi "pitty-putty", de nemcsak a dalszövegekben

A remény hal meg utoljára, mi is bíztunk benne, hogy a mérhetetlen mennyiségű bakisorozat csak az első adás izgalmának tudható be, de a második elődöntő is igen érdekes meglepetéseket tartogatott.

2015.02.01 08:00ma.hu

Hiába vártunk a csodára, az nem történt meg, sőt, A Dal második elődöntőjében sikerült még rosszabb minőséget produkálni, mint egy héttel korábban. Pedig a néző már csak olyan szerzet, hogy mindig reménykedik abban, hogy ha valami elsőre félresikerül, azon másodjára már igyekeznek javítani. Persze most legalább már a zsűri nagyjából összhangban volt a közönséggel, ami azért nem hátrány, mert szakmai szempontok ide vagy oda, azért az Eurovíziós Dalversenyen igencsak nagy szerepe van annak, hogy a közönség fülébe melyik dal hogyan mászik be.

Az abszolút nulla pontot ezúttal is Tatár Csilla érdemelte ki, igaz, ő legalább nem próbálkozott énekléssel, de épp elég volt az is, amit szóban előadott. Hogy az angol kiejtése botrányos, azt már a múlt héten is megtapasztalhattuk, erre kár is szót vesztegetni, de most azt is bebizonyította, hogy a matekkal sincs túl jó viszonyban. Hogy csak két irdatlan hibát említsünk: 9 versenyző produkciója után, amikor már csak egyvalaki van hátra, eléggé értelmezhetetlen az a mondat, hogy a pontozási tábla első négy helyén állók továbbjutása még nem biztos, továbbá azt sem értjük, hogyan jött ki szegény Csillának a két 38 és két 36 pontos versenyzőből "hármas holtverseny".

Az előadók közül az est vitathatatlan győztese Szabó Ádám lett, aki mind a zsűritől, mind a közönségtől magas pontszámokat kapott, így továbbjutását már szinte azonnal biztosra vehette mindenki, annak ellenére, hogy másodikként lépett színpadra és még nyolcan vártak a bemutatkozásra. A 46 pontot azonban nehéz lett volna felülmúlni, főleg annak tudatában, hogy egy hete az első helyet elérő Passed 43 ponttal jutott be a középdöntőbe.

Az Ádám előtt színpadra lépő Chancesnek nem volt ekkora szerencséje, Csiszár Jenő szerint ugyan a dal 9 pontot érdemelne, de az előadásmód 2-es alát, mert ahogy Rúzsa Magdi is megerősítette, nemcsak csúszkált az énekhang, de időnként kifejezetten bementek az erdőbe. A zsűri a dal módosítását javasolta, ahogy ezen az estén majdnem minden esetben - már csak az nem világos, hogy ha valami alapból nem jó, akkor miért kerül be a TOP30-ba, vagy ha úgyis át kell írni, akkor miért pont ők kapnak rá lehetőséget és miért nem valaki más a mintegy 300 induló közül.

De ne akadjunk fenn ilyen apróságokon. A közönség egyik nagy kedvence, a Leander Rising megosztotta a zsűrit, Rúzsa Magdi teljesen odáig volt tőlük, meg is adta a végén a 9 pontot a Lőjetek fel című számukra, amit egyébként a műsorvezetőnek nem kis elfogultsággal sikerült bekonferálnia (tessék mondani, mióta szabad egy műsorvezetőnek ilyen szinten véleményt nyilvánítania?), Rákay Philip viszont a kritikát sem hallgatta el. Érzése szerint a szöveg időnként olyan volt, hogy arra gondolt: "lőjetek le!" Rúzsa Magdi hozzátette, hogy tényleg volt benne némi "pitty-putty", de ez nem vette kedvét a banda tagjainak, akik elmondták, hogy az adás után majd cimborálnak egyet.

Ívnek, azaz Katona-Zsombori Évának sem az értékelésre, sem a pontokra nem lehetett panasza, a Fire című dal csak a nézők tetszését nem nyerte el, de még így is 38 lett a végeredményami később elegendőnek bizonyult a biztos továbbjutáshoz. Igaz, Csiszár Jenő szerint a háttértáncosoknak inkább énekelniük kellett volna, de ez ellen Philip halkan tiltakozott, mert ugye mi van, ha nem tudnak...

"Nagy slunggal" érkezett meg Éliás Gyula Jr. a Run to you című dalával, ami Pierrot szerint szórakoztató, főként a 30-on túli közönség partinótája lehet a jövőben, de hiába szól jól a rádióban, az üdvösséghez ez kevés, és majdnem a továbbjutáshoz is az lett, mert Gyula holtversenybe került a Leanderrel, és csak a zsűri döntésének köszönheti, hogy kettejük közül végül ő került be a biztos továbbjutók ötös mezőnyébe - Tatár Csilla nem kis bánatára, aminek ismételten hangot adott.

A Pankastic nevű együttes merőben új színt hozott a nemzeti dalválasztó mezőnyébe, a zsűri Párizsról, meg a sanzonokról ábrándozott, örömüket a közönséggel közösen 38 pontban fejezték ki.

Alaposan lehúzták viszont Dér Henit, aki a közönség szerint pont olyan, mint Bogi: minden évben itt van, a műsor hivatalos Facebook-oldalán kommentelők másika szerint viszont "bárcsak fele olyan tehetséges lenne, mint amekkora az arca". Nem véletlenül emelte ki Pierrot is, hogy voltak ők már hasonló helyzetben sok évvel ezelőtt, amikor Heni versenyzőként, Pierrot pedig zsűritagként állt egymással szemben, de a Megasztárral ellentétben itt most nem az énekest, hanem a dalt kellett értékelni.

Az pedig nem hozott sok jót. Pierrot szerint messze alulmúlta Heni kvalitásait, a zenét középszerűnek, a szöveget pedig butuskának tartotta, le is húzta 4 ponttal. Csiszár Jenő viszont örült annak, hogy ezúttal kimaradt a zokni a szövegből - utalva a tavalyi versenydal szövegére -, és ettől teljesen jónak hallotta az egészet.

A rádiókban már javában slágerként játszott New Level Empire-számról sokan azt hihették volna, hogy a biztos továbbjutók egyike lesz. Nem véletlenül: három zsűritag és a közönség is 7 és 8 ponttal jutalmazta a Homelightsot, a legszőrösebb szívű Pierrot 4 pontja viszont erősen lehúzta az összpontokat, így a csapat végül vigaszágon jutott be a középdöntőbe.

"Ha találkozol Sam Brownnal, add át neki üdvözletünket" - kérte Csiszár Jenő Oláh Gergőtől, és Rúzsa Magdi sem hagyta szó nélkül a 80-as évek egyik nagy slágerének erőteljes utánérzését. Mint ahogy azt se, hogy a koreográfiában megjelent egy sok évvel ezelőtti eurovíziós döntős elem - úgy látszik, Gergő biztosra akart menni, és ez olyannyira sikerült neki, hogy még Pierrot-t is meggyőzte, tőle kifejezetten jónak számított a 7 pont, főleg annak fényében, hogy előtte eléggé kritizálta az "alibisorokkal" teletűzdelt szöveget.

Utolsóként Szécsi Saci és Böbe mutatkozott be, nem nagy sikerrel. Ugyan Philip dicsérte a dalszerzői munkájukat, de azon kívül nem sok jót tudott kiemelni, úgyhogy javasolta a lányoknak is, hogy csináljanak valamit a dallal, javítsanak a vokálon, a megjelenésen, az előadáson - de erre már nem lesz lehetőségük, mert a 34 pont kevés volt a továbbjutáshoz és a közönség sem szerette őket eléggé. Sőt, ierrot egyenesen koreai iskolás lányokhoz hasonlította őket, akik az osztálybulin állnak ki énekelni - mi tagadás, nem ez a leghízelgőbb értékelés, amit két tinilány kaphat.

És még hátravan a harmadik elődöntő, meg azon kívül további 3 adás... hova lehet ezt még fokozni?!

A továbbjutók (Fotó: Instagram/Eurovision Hungary)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.