Megvan A Dal első négy döntős versenyzője

A Dal: Plüsstengerbe fulladt a Spoon

Volt, aki csak kicsit, volt, aki jobban belenyúlt a saját dalába, mások a színpadi megjelenésen módosítottak, de már a zsűri is szigorúbban értékelt és pontozott A Dal első középdöntőjében.

2015.02.15 08:08ma.hu

Ahogy már előre sejteni lehetett, izgalmasan alakult A Dal első középdöntője: egyrészt azért, mert az előadók a korábbi kritikákra hallgatva itt-ott belenyúltak a versenydalokba vagy épp a színpadi megjelenésbe, másrészt meg azért, mert ezúttal már a zsűri is sokkal határozottabban fókuszált a bécsi Eurovíziós Dalverseny lehetséges magyar jelöltjére. Míg az elődöntőkben csupán önmagukhoz képest értékelték a dalokat és előadókat, és a pontokat is pusztán a produkciók alapján adták, addig most már többször adott egy-egy zsűritag kifejezetten azért alacsonyabb pontszámot, mert hiába tartotta jónak a dalt, most már nem a hazai mezőnyhöz, hanem a várható bécsi indulókhoz igyekezett viszonyítani.

Az est két abszolút győztese végül Szabó Ádám és Csemer Boglárka Boggie lett, ők a négy zsűritagtól és a közönségtől összesen 47 pontot kaptak a lehetséges 50-ből. Az eredmény a harmonikája mögül előbújt énekest lepte meg a legjobban, nem titkolt önbizalomhiánya miatt nemcsak a pontozás után látszott az arcán a hitetlenkedés, de még a műsor végén is csak a fejét tudta ingatni, mikor elhangzott a továbbjutók neve. A harmadik biztos döntős Mujahid Zoli lett, aki a zsűri két megszólaló tagja, Rákay Philip és Pierrot szerint is elképesztő üzembiztossággal adja elő a dalát, mindegy, hogy élesben megy a verseny vagy csak egy színpadi próbán kell helyt állnia.

Aztán ott voltak azok a versenyzők, akiktől a zsűri már akkor búcsúzott, amikor még csak sejteni lehetett a végső eredményt. Pierrot például kifejezetten "eurocikinek" minősítette Tóth Vera dalát, hangsúlyozva, hogy alapvetően nem az énekesnő előadói képességeit vagy Hrutka Róbert szerzői munkásságát kritizálja, egész egyszerűen csak nem ez volt az a szám, amit az idei versenyen indítani kellett volna – és ezzel lényegében megismételte azt, amit a műsor második előadójaként színpadra lépett Karmapolisnak mondott: érzése szerint bennük is van egy sokkal jobb dal, és ha az előjön majd, akkor szeretettel várja vissza őket.

Hasonló véleményen volt a Pankastic! zenekarral kapcsolatban, akiket bevallása szerint mindig örömmel hallgat, de fogalma sincs, mit keresnek az eurovíziós verseny hazai mezőnyében. A többi zsűritagnak is voltak "negatív kedvencei", Rúzsa Magdi a Spoon dalát nem tudta hova tenni, bár azért bizonytalanul annyit mondott, hogy Bécsben "akár még működhet is", Csiszár Jenő pedig a New Level Empire száma után utalt vissza egy korábbi megjegyzésére. Eszerint ezen a versenyen nemcsak azt az egy dalt keresik, amelyik képviselheti Magyarországot a nemzetközi döntőben, hanem azokat az előadókat és produkciókat is, akik a közeljövő zenei palettáját befolyásolják, a NLE ezek közé tartozik.

Az átírt dalok közé tartozott Antal Timi slágere is, aminek az első versszakát a refrénig az eredeti pörgős verzió helyett akusztikus változatban, egy szál gitár kíséretével adta elő, és ezzel a zsűri tetszését is kivívta, pontjai mégsem voltak elegendőek a biztos továbbjutáshoz, a későbbiekben pedig a közönségszavazattal negyedikként döntőbe kerülő versenyző kiválasztásakor legyőzte őt a négytagú fiúbanda, a Spoon. Ők egyébként szinte belefulladtak a plüsstengerbe, ami a produkciójuk után elborította a színpadot, pedig ha visszaemlékszünk az elődöntőkre, nem is náluk jegyezte meg Pierrot, hogy azért nem mer rosszat mondani, mert fél a játékmackók rengetegétől.

A döntőben tehát Szabó Ádám, Boggie, Mujahid Zoli és a Spoon már biztosan ott van, de az, hogy ki lesz a másik négy versenyző, akik közül valaki májusban Bécsben felállhat az Eurovízió színpadára, csak egy hét múlva derül ki, akkor újabb 9 énekessel jön a 2. középdöntő.

A továbbjutók (Fotó: A Dal)


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.