Ráknak hitték, pedig csak egy darab fű volt

Százezreket költöttek egy macskára egy árva fűszál miatt

Több mint 800 ezer forintnak megfelelő angol fontot költöttek egy macskára, mert azt hitték, rákos daganat nőtt az orrába. A sokadik vizsgálat után azonban kiderült, a tüneteket egy banális baleset okozta.

2015.02.18 14:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dan (Képünk illusztráció)

Mélyen nyúltak a zsebükbe egy angliai állatmenhelyen, miután Pixie, a hatéves macska rákos daganatra utaló tüneteket kezdett produkálni. A cicalány múlt októberben érkezett a cambridgeshire-i Wood Green állatközpontba, és a gondozóknak azonnal feltűnt, hogy egyfolytában folyik az orra és prüszköl. Eleinte úgy hitték, macskainfluenzában szenved, ezért elkülönítőbe tették őt és az influenzának megfelelő kezelést kezdték alkalmazni nála. Két hónapig vártak rá, hogy javuljon az állapota, de Pixie panaszai nem szűntek - igaz, legalább nem is súlyosbodtak.

Ekkor már kezdték sejteni a gondozók, hogy valami más baj lehet a háttérben, a macskanátha ennyi idő alatt el kellett volna múljon. Próbálták kitisztítani az orrát, az sem vezetett eredményre, de közben meglepő módon semmilyen más tünet nem segített, hogy közelebb kerüljenek a probléma forrásának felderítéséhez. Végül rhynoscopiára küldték, egy olyan vizsgálatra, amely során egy apró kamerát vezetnek az orrába és úgy nézik végig, hol van a panaszokat kiváltó gócpont és pontosan milyen jellegű az elváltozás. A szakemberek arra gyanakodtak, hogy rosszindulatú daganat fejlődik a cica orrában.

Ez sem hozott eredményt, így végül CT-re vitték a macskát, ahol végre kiderült, mi a baj: egy fűszál ékelődött be az orrlyukába, jó mélyen, és biztos, hogy nem egy-két héttel a panaszok kezdete előtt történt a baleset, mert a néhány centis fűdarabot már körbenőtték a szövetek, teljesen betokosodott. A vizsgálatok összességében mintegy 2000 fontba, több mint 800 ezer forintnak megfelelő összegbe kerültek, a kezelések és a műtét költségét a Wood Green az állat biztosításából tudta fedezni - adta hírül a Metro című brit lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.